Zaostřeno na koupelny: správný výběr skla do sprchového koutu vám usnadní údržbu

Plánujete novou koupelnu nebo jste se pustili do rekonstrukce té původní? Kromě nového designu obkladu, baterií a nábytku se nezapomeňte zaměřit také na sklo pro sprchový kout či vanu. Jeho správný výběr vám zajistí bezpečí, výrazně usnadní údržbu a také vám dodá pocit luxusu. Možnosti zpracování skla a jeho úprav jsou široké. Chcete-li se mezi stěnami vaší nové koupelny cítit komfortně a hledáte-li navíc i praktické řešení, odborníci vám poradí, na co se při výběru skla zaměřit.

Nezapomeňte se zaměřit na sklo pro sprchový kout

Nabídka úprav i designu skel, která jsou vhodná jako zástěny do koupelen, je v dnešní době široká. Koupelnu však nepořizujeme na rok, ale chceme, aby nám ta naše vysněná vydržela co nejdéle. Proto bychom se při její stavbě či renovaci měli zaměřit také na sklo, které by mělo splňovat nejvyšší nároky na kvalitu a také nám usnadnit jeho údržbu po celou dobu užívání prostoru. V takových případech se vyplatí zainvestovat. Sklo navíc platí za nadčasový materiál, který dobře ladí s nejrůznějšími trendy – nemusíte se tedy bát, že by vás vzhled koupelny za pár let omrzel.

Bezpečnost na prvním místě

Sprchové i vanové skleněné zástěny jsou poměrně namáhaným místem, zvláště pak, máte-li děti, které se do zástěn opírají nebo do nich občas bouchnou. Bezpečnost skla je tedy na prvním místě. Vzhledem k tomu, že se jedná o velké plochy těžkého materiálu, je třeba dbát na technicky správně provedené upevnění skla. Podstatné jsou ale i jeho vlastnosti. Sklo v interiéru by však vždy mělo splňovat požadavky na bezpečnost, čili sklo by mělo být podle možností kalené nebo lepené.

„Lepené sklo se skládá ze dvou nebo i více vrstev skla doplněných speciální fólií. Různé úrovně bezpečnosti získáte kombinací různých počtů nebo tlouštěk každé složky. V případě, že sklo rozbijete, udrží fólie kousky skla na místě,“ uvádí Michal Široký z Building Glass. Sklo do koupelen se vyrábí hned v několika tloušťkách, je velmi transparentní a nezkresluje tedy vnímání barev.

Snadná údržba vám ulehčí život

Správný výběr skla vám pak může zajistit i jeho odolnost proti poškrábání a skvrnám. Před koupí zástěny se tedy informujte o její povrchové úpravě, která vás zbaví přebytečných starostí s následnou údržbou koupelny. „Sklo do koupelny pro sprchové zástěny doplňujeme antikorozním povlakem. Takové sklo se pak čistí výrazně snadněji než běžná skla bez povrchové úpravy. Navíc povlak na povrchu není patrný, protože je téměř neviditelný,“ vysvětluje Široký. Vhodně vybrané sklo vám vydrží dlouho a navíc vám odpadne každotýdenní leštění a drhnutí zaschlých kapek vody.

Více soukromí zajistí speciální úprava

Specifickým nárokem při volbě skla do sprchových koutů a zástěn je soukromí. Někomu mohou čiré stěny plně vyhovovat, jinému ovšem ne. I pro ty však existuje řada možností, z nichž vybírat. Zajímavou alternativou je například tzv. aktivní sklo nebo chcete-li i „proměnlivé sklo“ – jedním kliknutím se může změnit z průhledného na neprůhledné. Jinak řečeno je to takové sklo, které se působením elektrického proudu mění z translucentního na zcela transparentní, aniž by byl jakkoliv omezen prostup světla sklem. Poměrně běžnou součástí našich domovů je již dlouhou dobu sklo ornamentní. „Vyrábí se válcováním skla mezi dvěma válci s vyrytým vzorem. Tato extrémně precizní operace umožní docílit jemné povrchové textury skla. Sklo má na jedné straně texturu a na druhé straně hladký povrch,“ říká Široký a dodává, že ornamentní sklo zajišťuje maximální průchod světla, přičemž ovšem zachovává soukromí a chrání před nežádoucími pohledy. Pokud by však zmíněné možnosti nebyly vyhovující, vždy se můžete vydat ještě cestou sítotisku či zmatnění pískováním.

Domácí wellness díky designu

Při návrhu koupelny myslíme na to, abychom se v ní dobře cítili. Požadujeme, aby vše dobře ladilo a vytvořili jsme si tak trochu naše malé domácí lázně – místo pro odpočinek po náročném dni. Proto by měl i sprchový kout esteticky ladit se zbytkem koupelny. Sklo je funkčním prvkem, ale i vhodným doplňkem interiéru. Stojí za to se tedy dobře zamyslet nad dispozicí místnosti, jak do ní sklo zakomponovat a jaký typ sprchového koutu vybrat: rámový či bezrámový, půdorys čtvercový, obdélníkový nebo třeba čtvrtkruhový, s dveřmi posuvnými či pantovými, vybrat obklady či betonovou stěrku – možnosti jsou téměř neomezené a fantazii se ani zde meze nekladou. „Trendem poslední doby jsou pak tzv. walk-in sprchové kouty, tedy kouty, které nemají uzavíratelnou kabinu,“ informuje Michal Široký. Ty jsou na pohled elegantní a svou jednoduchostí interiér koupelny krásně odlehčí. Jelikož jsou tvořeny pouze sprchovou zástěnou, nejsme u nich limitováni konkrétními rozměry, pouze velikostí místnosti a finančními možnostmi.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna