Nosíte svazky klíčů? Vyřešit je může systém hlavního a generálního klíče

Svazek klíčů od domu či bytu, další od chalupy, sklepa nebo garáže. Začínáte se sami ztrácet v tom, který kam patří, anebo se vám nechce nosit s sebou těžké klíče? Praktickým, a především bezpečným řešením je systém hlavního a generálního klíče, který vám ulehčí a zjednoduší kontrolu nad domácím zabezpečením.

Jak to funguje

Ačkoliv může znít název komplikovaně, systém hlavního a generálního klíče funguje jednoduše. Pracuje s uživatelskými právy, pomocí kterých můžete řídit přístupy k různým zámkům. Snadno určíte, kdo bude moci odemknout konkrétní dveře v domě, a jinam naopak zamezíte přístup. Hlavní klíč totiž zvládne odemknout dveře, které jsou mu podřazené, a ty zase mají přesně určená a omezená vlastní přístupová práva k dalším klíčům. Nad všemi klíči pak pomyslně stojí generální klíč, který odemkne veškeré zámky v objektu.

Kam se hodí

Ačkoliv by se mohlo na první pohled zdát, že systém hlavního a generálního klíče slouží hlavně firmám, opak je pravdou. Lepší kontrolu nad zabezpečením ocení i domácnosti a majitelé rekreačních nebo pronajímatelných objektů. Už žádný těžký svazek s deseti klíči od vchodových dveří, branky, garáže, zahradní kůlny, chalupy a podobně. Jeden klíč jednoduše odemkne více zámků, a vy nemusíte řešit infarktové situace – třeba když dorazíte na chalupu a zjistíte, že jste sice před odjezdem zamkli byt, ale klíče od chalupy leží pořád doma na stole.

Pro děti i zapomnětlivé

Rodinné domy mohou skrývat řadu nástrah, a malé děti mají mimořádný talent je nacházet. I pro tyto případy se hodí mít o zamykání přehled. Díky řízenému přístupu snadno vyčleníte dveře, které chcete uzamknout – třeba ty na půdu, do dílny, garáže, sklepa, ale i do skříně s nářadím nebo barvami či na balkon. Menší děti nebo zapomnětliví senioři se tak v domě „neztratí“ a dostanou se jen tam, kde je to pro ně bezpečné. „I v běžné domácnosti se osvědčí generální klíč, který například v případě požáru nebo zabouchnutých dveří zvládne vyřešit krizovou situaci a rychle odemknout potřebný zámek,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Do domu i do paneláku

Sjednocení klíčů a nastavení uživatelských práv může výrazně zjednodušit také zabezpečení a odemykání v bytových domech. Skoro každý obyvatel paneláku se někdy vydal s několik pater s odpadem, aby na místě zjistil, že nemá klíče od dvora či popelnice, ale jen od bytu. Právě tyto situace systém elegantně řeší. S jedním klíčem pak můžete odemknout nejen vchodové dveře, ale také kočárkárnu, kolárnu nebo sklep. Sjednocení klíčů a zámků přitom neznamená jakýkoliv bezpečnostní kompromis – právě naopak. „Přechod na systém hlavního a generálního klíče motivuje majitele, aby se zaměřili na celkové zabezpečení domu, prověřili bezpečnost zámkových vložek, nevyhovující vyměnili a minimalizovali tak riziko vloupání,“ uzavírá Neuvirt.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky