Burzovní kalendář 31/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Vstup do nového měsíce přinese na akciové trhy zvýšenou  volatilitu spojenou s pokračující výsledkovou sezónou a tradičními daty z amerického trhu práce. Výsledková sezóna se pomalu přehoupla do druhé poloviny a své reporty v novém týdnu představí více než čtvrtina společností S&P 500. Investoři zaměří svou pozornost k rétorice úředníků Federálního rezervního systému a spolu s makrodaty, jenž by měla indikovat zdraví světových ekonomik, vyhodnotí stále slábnoucí vliv pandemie. Evropské statistiky maloobchodního prodeje a indexů cen výrobců (PPI) by mohly poosvětlit sílu hospodářského oživení v eurozóně. Ve Velké Británii se očekává, že Bank of England na svém čtvrtečním zasedání zlepší své ekonomické projekce a oznámí dle šablony FEDu, že s utahováním tempa nákupu aktiv ještě není kam spěchat. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Červencový report z trhu práce

Páteční červencová zpráva o přírůstku počtu pracovních míst mimo sektor zemědělství v podobě NFP reportu ukáže, zda nečekaně silný červen nepřinesl pouze jednorázový výkyv v oživení amerického trhu práce. Analytické domy očekávají, že ekonomika v červenci přidala 900 tis. nových pracovních míst, po překonání 850 tis. hladiny v měsíci červnu. Tempo přírůstku má nadále zrychlovat s polevující pandemií a otevíráním ekonomiky. V minulém týdnu předseda americké centrální banky Jerome Powell uvedl, že trh práce má stále určité slabosti, které nedovolují započít utahování stimulačních opatření, která FED přijal na jaře roku 2020 v boji proti ekonomickému dopadu koronavirové pandemie.

Makroekonomický kalendář

Kromě červencové zprávy z trhu práce bude zajímavé sledovat údaje o výrobě a službách zveřejněné Institutem pro řízení zásob. Očekává se, že výrobní PMI nadále udrží robustní kondici a zdůrazní přetrvávající napětí na straně nabídky, která přispívá k růstu inflace. Data o továrních objednávkách jsou plánována na úterní obchodní seanci, týdenní zpráva o počátečních žádostech o nezaměstnanost pak již tradičně na čtvrtek. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti od začátku roku kvůli rostoucí poptávce po pracovní síle značně klesl, nicméně varianta delta, která zapříčinila nedávný nárůst nových infekcí, může představovat riziko.

Během týdne má vystoupit také několik představitelů americké centrální banky, včetně prezidenta bostonského Fedu Erica Rosengrena, místopředsedy Richarda Claridy a Christophera Wallera.

Výsledková sezóna

V novém týdnu zveřejní své statistiky společnosti jako Eli Lilly (LLY), CVS Health (CVS) a General Motors (GM). Očekávání silných budoucích zisků byly klíčovou hnací silou letošního růstu indexu S&P 500. Americké trhy v pátek klesly, když akcie společnosti Amazon (AMZN) oslabovaly pod zprávou o výhledově nižším růstu tržeb.

Zasedání Bank of England

Očekává se, že Bank of England ponechá na svém čtvrtečním zasedání současné tempo nákupu aktiv beze změny a to navzdory určitým neshodám mezi tvůrci tamní měnové politiky ohledně rostoucí inflaci a zlepšujícímu se stavu ekonomiky. Úředníci velmi pravděpodobně zvýší prognózu inflace pro letošní rok a oznámí nejistý výhled růstu kvůli obavám z mutace Delta.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality