Pergola na zahradě nesmí chybět. Ta „bioklimatická“ zážitky dokonale umocní

REKLAMA       Inzerce, 9.8.2021

Mít zahradu je v dnešní době ještě větší benefit než v minulosti. S ohledem na pandemickou situaci si člověk nemůže být jistý, jestli mu ze dne na den nezakážou volný pohyb – a díky vlastní parcele se dá taková situace přežít mnohem snáz. A i kdyby už žádný lockdown nepřišel, na zahrádce se bude vždy vegetovat lépe než doma. Jen musíte vyzrát na zrádné počasí – s pergolou to jde snadno. Opravdu ji ještě nemáte a zatím po ní jen mlsně pokukujete? Nastal čas udělat radost nejen sobě, ale i ostatním členům rodiny a přátelům.

Jaký zvolit materiál?

I dnes si spousta lidí spojí pergolu především s dřevěnou stavbou. Pravdou je, že se dřevo stále využívá mnohem více než ostatní materiály, ovšem v posledních letech mu dýchá na záda hliník. Oba materiály nabízí specifické výhody a určitě si je vhodné předem důkladně promyslet, co od svého budoucího zahradního přístřešku očekáváte.

Chcete-li pergolu zasadit do tradičního prostředí, tedy k domu v klasickém architektonickém pojetí, případně k roubence nebo jiné stavbě, která svým vzhledem inklinuje k přírodnímu stylu, bude pro vás jasnou volbou dřevo. K modernímu domu je zase jako stvořená elegantní hliníková pergola.

Jak se však rozhodnout, když vám imponuje minimalistický vzhled hliníkové pergoly, ale bojíte se, že designově nesouzní se starším domem? Nebojte, konstrukce z lehkého kovu „zapadne“ téměř všude. V případě optimálního umístění vypadá dobře na každé zahradě.

Z hlediska umístění se nabízí dvě možnosti. Napojit pergolu na dům a v podstatě rozšířit obytný prostor – anebo ji postavit samostatně kdekoliv na pozemku. Obě varianty jsou správně – záleží jen na vás, jestli upřednostníte bezprostřední blízkost domova nebo vzdálenější místo se zajímavým výhledem.

Boklimatickou pergolu znáte?

Účelem pergoly je poskytnou prostor pro příjemné posezení, kde neztrpčují život ostré sluneční paprsky, déšť ani vítr. Jenomže to je teorie. Dosáhnout v praxi perfektního stavu bohužel není vždy možné. Respektive to nezvládne každý přístřešek. Stoprocentně se můžete spolehnout leda na bioklimatickou pergolu. Nabízí mnohem více než běžné provedení a právem se stala hitem poslední doby.

Bioklimatická pergola garantuje absolutní ochranu před všemi okolními vlivy. Jak to jen dělá? Nosnou konstrukci z hliníku doplňují naklápěcí lamely, které se mechanicky či elektronicky naklápí tak, aby za všech okolností a bez jakýchkoliv kompromisů odclonily vlezlé sluníčko – a v případě potřeby vytvořily neprostupnou plochu, která osazenstvo ochrání před pořádnou průtrží mračen. Některé pergoly nabízí rozdělení střechy na několik samostatných sekcí. Ty lze ovládat individuálně tak, aby jejich naklopení odpovídalo aktuální pozici slunečních paprsků.

Ještě většího komfortu lze dosáhnout díky screenovým roletám. Pokud bioklimatickou pergolu doplníte o tento moderní stínící prvek, posunete hranice jejího využití ještě o něco dál. Díky roletám získáte ochranu i z boku, což může přijít vhod třeba během větrného odpoledne. Tkanina ze skelného vlákna, PVC a polyesteru povětrnostním vlivům hravě odolá.

A to není zdaleka vše. Screenové rolety zároveň udržují optimální teplotu uvnitř pergoly. I při plném stažení přes ně proniká světlo, dochází k přirozenému odvětrávání, ale nikoliv k nežádoucímu přehřívání. Tímto způsobem je možné regulovat teplotu i o několik stupňů.

Za zmínku stojí i soukromí. Screenové rolety jsou „must have“ doplňkem v pergolách situovaných v místech, která mají na dohled zvědaví sousedé či náhodní kolemjdoucí. Integrací s bezdrátovými větrnými čidly lze zajistit, aby se při hrozících poryvech větru samy vytáhly až do kazety.

Chcete se o bioklimatických pergolách dozvědět více? Zeptejte se na ně odborníků z LUXURY CZ, a to online na chatu v e-shopu nove-zaluzie.cz nebo osobně na pobočce v Rosicích u Brna.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada