Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Hlavní událostí nového týdne bude jednoznačně každoroční sympozium centrálních bankéřů v Jackson Hole ve státě Wyoming. Ačkoliv letos proběhne konference online, investoři doufají, že zástupci Federálního rezervního systému naznačí, kdy Jerome Powell odstartuje proces utlumování expanzivních měnových stimulů, které dohnaly akciové trhy k rekordním historickým úrovním. Ekonomický kalendář obsahuje řadu zajímavých ekonomických reportů včetně aktualizací statistik z amerického trhu s bydlením, údajů objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a dat osobních příjmů a výdajů. Výsledkovou sezónu zakončují společnosti Best Buy, Dell a HP. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Jackson Hole

Očekává se, že Federální rezervní systém od čtvrteční obchodní seance postupně poodhalí své plány na utažení a zpomalení programu nákupu aktiv v objemu 120 mld. dolarů měsíčně, což by byl první krok na cestě k případnému zvýšení úrokových sazeb. Nicméně vyhlídka na přístup k restriktivní monetární politice v podobě omezení stimulů v době, kdy vzestup vysoce nakažlivé nové varianty koronaviru delta zatemňuje vyhlídky na další hospodářské oživení, v minulém týdnu trhy znatelně vyděsila.

Americká centrální banka v pátek oznámila, že každoroční sympozium se bude konat v podobě online konference místo tradičního setkání v obvyklém prostředí Jackson Hole ve státě Wyoming. Sympózium bude probíhat od čtvrtka do soboty, ale hlavní událostí by již tradičně měl být hlavní projev předsedy FEDu  Jerome Powella, který je naplánován na pátek ve 14:00 našeho času.

V minulém týdnu zápis z červencového zasedání poukazoval na větší pravděpodobnost přístupu k určitým formám utažení expanzivní monetární politiky počínaje letošním rokem a Powellova řeč by mohla být posledním náznakem dalších kroků centrální banky před jejím zářijovým politickým zasedáním.

Ekonomická data

Kromě každoročního setkání bankéřů v Jackson Hole můžeme sledovat další tučnou várku ekonomických dat v podobě statistik z amerického trhu s bydlením, reportu objednávek zboží dlouhodobé spotřeby údajů o osobních příjmech a výdajích. Čísla o prodejích stávajících domů budou zveřejněna v pondělí následována úterním reportem o prodeji nových domů. Statistiky o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby spadají pod středeční makrokalendář. Ve čtvrtek se dočkáme pravidelného reportu z amerického trhu práce v podobě počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. K dispozici budou také revidované údaje HDP za druhé čtvrtletí, kde se očekává pouze malá úprava. Páteční seance přinese vydání statistiky osobních výdajích na spotřebu spolu se základním cenovým indexem PCE - preferovaným ukazatelem inflace FEDu, který se blíží k 30letému maximu.

Akcie a „choppy market“

Jedním z hlavních rizik, kterému akcioví investoři nyní čelí, je vyhlídka na brzké omezení podpůrných programů na podporu ekonomiky americké centrální banky právě ve chvíli, kdy aktivita akciových býků ztrácí na síle a delta mutace koronaviru ohrožuje opětovné celkové znovuotevření ekonomiky. Minulý týden ekonomové z Goldman Sachs (GS) snížili svůj odhad růstu ekonomiky Spojených států ve třetím čtvrtletí z 9 % na 5,5 % kvůli dopadům varianty delta.

Zatímco se akcie pohybují poblíž rekordních maxim, všechny tři hlavní americké indexy v minulém týdnu vykázaly po docela bouřlivých obchodních seancích týdenní ztráty. Zdá se, že i nový týden bude opět doprovázen zvýšenou volatilitou.

Dozvuky výsledkové sezóny

Zatímco výsledková sezóna za druhé čtvrtletí letošního roku v zásadě skončila, v průběhu týdne se ke slovu dostane ještě hrstka „opozdilců“.

V pondělí reportuje JD.com (JD), Palo Alto Networks (PANW) a Madison Square (SQ) Garden (MSGS). V úterý naváží společnosti Best Buy (BBY), Nordstrom (JWN), Urban Outfitters (URBN) a Toll Brothers (TOL). Salesforce (CRM) a Dick’s Sporting Goods mají podat zprávy ve středu a HP (HPQ) Dell (DELL), Gap (GPS), Abercrombie and Fitch (ANF), Dollar General (DG), Dollar Tree (DLTR), Ulta Beauty (ULTA) a Peloton (PTON) představí výsledky hospodaření během čtvrteční obchodní seance.

Pro trhy to byla doslova hvězdná výsledková sezóna -  doposud 476 společností z indexu S&P 500 zveřejnilo výsledky, přičemž 87,4 % z nich překonalo analytický konsensus.

Eurozóna

Dat indexů výrobních a nevýrobních PMI za eurozónu se dočkáme hned v úvodu nového týdne. Očekává se, že po uvolnění restrikcí na služby týkajících se odvětví cestovního ruchu, budou lepší výrobní data brzdit už pouze stále probíhající problémy v dodavatelských řetězcích. Z Německa se dočkáme nejnovějších statistik indexu podnikatelské důvěry IFO, u kterého se očekává mírné oslabení z dvou a půl letého maxima.

Ve čtvrtek Evropská centrální banka zveřejní zápis ze svého červencového zasedání, kdy představila aktualizované forwardové projekce ohledně nastavení výše úrokových sazeb a zavedla novou strategii měnové politiky, která má podpořit vyšší inflaci. Zápis bude velmi ostře sledován, jelikož může přinést podrobnější vodítka ohledně vývoje stimulačních opatření a plánovaného data ukončení programu nákupu aktiv ECB v měsíci březnu.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality