Odolá vaše bezpečnostní kování bumpingu nebo lockpickingu?

Aby vaše domácí mechanické zabezpečení opravdu fungovalo, musí spolu jeho části ladit. Kromě zámkové vložky a dveří proto nesmíte zapomínat na dobré bezpečnostní kování. Jak zjistit, zda zrovna to vaše nepotřebuje vyměnit, a na co dát při výběru kování pozor?

Co vlastně je dveřní kování? Zjednodušeně řečeno jde o kovové části kolem zámkové vložky – tedy kliku a štíty či rozetu, které chrání vložku před poškozením. Spolu s kvalitními dveřmi by přitom mělo být součástí zabezpečení vchodových dveří, ať už bydlíte v panelovém bytě nebo rodinném domě. Oproti běžnému kování se to bezpečnostní liší především sílou a kvalitou použitého materiálu, kterým je nerezová ocel. Neméně důležitá je i odolnost kování vůči vlivům prostředí včetně prachu, mrazu či vlhku, což je u vchodových dveří nezbytností.

Certifikát nesmí chybět

Stejně jako zámkové vložky i bezpečnostní kování podléhá přesně určené certifikaci a zařazení do bezpečnostních tříd. Vybírejte takové prvky domácího zabezpečení, které jsou certifikované v alespoň 3. bezpečnostní třídě, a to platí jak pro zámkovou vložku, tak pro bezpečnostní kování a dveře. Požadavek na sjednocení tříd bývá navíc často součástí pojistných smluv. „Pokud kupujeme bezpečnostní kování, musí být k výrobku vždy přiloženo potvrzení o certifikaci – ideálně od národní certifikační autority. V opačném případě nemůžeme mít jistotu, že se nám do ruky nedostal rádoby certifikovaný výrobek, které se na trhu bohužel čas od času vyskytnou,“ upozorňuje Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz.

Jak vybrat to pravé

Výběr bezpečnostního kování se odvíjí především od typu dveří. Před nákupem proto potřebujete znát jejich tloušťku a také rozteč kování, která určuje vzdálenost kliky od otvoru pro klíč. Rozteč je důležitá při koupi klasického štítového kování, kde je klika i část pro klíč spojená na štítu. Pokud preferujete moderní rozetové kování s oddělenými částmi, nemusíte se roztečí zabývat. Ve chvíli, kdy máte ujasněné technické požadavky, už můžete vybírat z typu kliky a konečného provedení.

Jen kování nestačí

Bezpečnostní kování ztěžuje a mnohdy i znemožňuje použití destruktivních zlodějských metod, jako je vylomení či rozlomení zámku. Zloději však mají i další fígle a pokud chcete, aby vaše zabezpečení odolalo bumpingu nebo lockpickingu (otevření zámku pomocí planžet, tzv. šperhákem), je důležité bezpečnostní kování doplnit cylindrickou vložkou v odpovídající bezpečnostní třídě: „Samozřejmě platí pravidlo, že čím vyšší třída, tím lepší zabezpečení poskytuje. Vložky ve 4. bezpečnostní třídě odolají až 10 minut elektrické vrtačce, sekeře anebo kilo a čtvrt těžkému bucharu a přes některé z nich není prakticky možné se dostat bez způsobení nadměrného hluku. To je případ české cylindrické vložky Tokoz Pro, která má unikátní patentovaný systém otočných lamelových stavítek. Není možné ji odvrtat běžnými nástroji a dosud se nenašel nikdo, kdo by ji překonal pomocí lockpickingu,“ uzavírá Neuvirt.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky