Closing Bell (3. 9. 2021) – Akcie: Rozpačitý závěr týdne před svátečním Labor Day Weekendem

Technologický index Nasdaq uzavřel páteční obchodní seanci na čerstvých maximech, zatímco ostatní zámořské benchmarky DJIA a S&P500 zůstaly v červených číslech poté, co před prodlouženým svátečním víkendem dataamerického trhu práce nedosáhla na odhady analytiků a oslabila argumenty pro dřívější utahování expanzivní měnové politiky americké centrální banky.

Tradiční ostře sledovaný report z trhu práce poukázal na fakt, že ekonomika Spojených států vytvořila v měsíci srpnu 235 tis. pracovních míst, zatímco analytické domy očekávaly výraznější růst s odhady na 700 tis. míst. Míra registrované nezaměstnanosti poklesla z 5,4 na 5,2 %. Obě revize předchozích měsíců pozitivně překvapily úpravou dat měsíce června z 943 tis. na 1,053 mil. pracovních míst. Červencová data byla revidována z 938 na 962 tis. Srpnová statistika však přinesla růst počtu obyvatel, kteří nemohou pracovat kvůli pandemickým důvodům o necelých 400 tis. na celkových 5,6 mil. Srpnová data počtu přírůstku pracovních míst v sektorech mimo zemědělství přinesla nejhorší výsledek od měsíce ledna letošního roku. Tato data jsou vnímána spíše lehce negativní, jelikož naznačují výraznější zpomalení tempa hospodářského oživení a růstu.

Nyní už není pochyb, že Delta mutace Covid-19 měla v létě negativní dopad na oživení trhu práce. Sektory volného času a pohostinství nepřidaly žádná nová pracovní místa, přičemž největší poklesy v rámci indexu S&P 500 odnesly právě akcie provozovatelů výletních lodí Norwegian Cruise Line (NCLH) Holdings, Carnival Corp. (CUK) a Royal Caribbean Group (RCL).

Trh práce nadále zůstává klíčovým prubířským kamenem Federálního rezervního systému, přičemž předseda Jerome Powell v minulém týdnu naznačil, že dosažení plné zaměstnanosti je předpokladem pro to, aby centrální banka spustila fázi ukončení měsíčních nákupů aktiv.

Dopolední evropská data přinesla výsledek maloobchodních tržebeurozóny za měsíc červenec, které podle dat meziměsíčně klesly o 2,3 % proti předchozímu rev. růstu o 1,8 %, meziročně vzrostly o 3,1 % proti předchozím rev. 5,4 %.

V pondělí zůstávají americké burzy zavřené z důvodu svátku Labor day. Svátek práce je federální svátek, který se slaví první pondělí v měsíci září na počest a uznání amerického dělnického hnutí a souvisejícího rozvoje Spojených států.

Sváteční pondělí je součástí prodlouženého víkendu známého jako Labor Day Weekend.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality