Grilování zeleniny: jakou zeleninu použít na gril a kterou vynechat

A jakou zeleninu na gril raději nedávat?

 

Zdroj: akademiekvality.cz

Jak si v září zavzpomínat na léto? Třeba tím, že si něco ugrilujeme! Zkoušeli jste dát na gril také zeleninu? Poradíme, jak na to. Také vám prozradíme, s jakými neduhy nám mohou pomoct jednotlivé druhy zeleniny.

Podle čeho vybírat zeleninu?

Díky sezóně si můžeme v obchodech volit vždycky z několika druhů a také třeba podle původu.

„V každé zemi jsou náležitě hrdí na své výpěstky. Když máme na výběr, zkusme sáhnout po zelenině pocházející z našeho regionu, nebo alespoň od nás. Je totiž nejen více čerstvá, protože je dopravená do obchodu jen pár hodin po sklizni, ale je i bezpečnější pro spotřebitele. Zejména proto, že většina našich zelinářů pěstuje tzv. integrovaným způsobem, který je šetrnější k přírodě a také k zákazníkovi. Navíc to má zelenina z našich končin blízko na trh, takže po sobě nezanechává tak dlouhou uhlíkovou stopu jako zelenina dovozová. V neposlední řadě, pokud koupíme zeleninu od určitého místního farmáře, přímo ho podpoříme a navíc víme, kdo a jak naši zeleninu vypěstoval,“ vysvětluje Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

Jak pracovat s grilem a zeleninou?

Nejspíše vás napadne, že každý druh zeleniny vyžaduje různé zacházení. Doba grilování zeleniny se logicky odvíjí od její velikosti a tvrdosti. Je ovšem také třeba zohledňovat skutečnost, že většina grilů má místa, která jsou více horká než zbytek plochy. Na ně vložte druhy zeleniny, které snesou více horka, např. cibuli a papriku.

„Nejprve začněte grilovat hutnější papriky a cibule (případně je dejte na více horkou plochu), poté přidejte: lilek, cuketu, houby a tykev. Jako poslední grilujte rajčata,“ radí Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

Tip: Aby se vám zelenina nelepila na gril, potřete ji ihned po nakrájení jakýmkoli rostlinným olejem, jako je např. řepkový olej nebo olej lisovaný z jadérek hroznového vína. Také se ujistěte, že je váš gril dokonale vyčištěný.

A jakou zeleninu na gril raději nedávat?

„Grilovaná zelenina je výborná, ale raději negrilujte okurky, celer a většinu listové zeleniny. Nehodí se to kvůli vysokému obsahu vody. Výjimkou je naopak římský salát, který je na grilu naprosto dokonalý,“ dodává Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

Začínáme grilovat aneb Jak vyhrát zahradní gril?

Jestli ještě žádný gril nevlastníte nebo pokud byste uvítali ještě jeden, zkuste ho vyhrát v soutěži „Vyhrajte léto na grilu“. Sledujte v obchodech na výrobcích, některou ze značek kvality (Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“). Tato loga totiž mají pouze ty produkty, které splnily náročné požadavky na kvalitu. Co dělat dál?

· Vyberte si třeba jen 3, které vás něčím zaujaly, nebo je máte rádi.

· Pečlivě si od nich schovejte účtenku.

· Zaregistrujte se / přihlaste se na webu Akademiekvality.cz, kde vyplníte potřebné údaje.

Ve hře je zahradní plynový gril Fieldman FZG3003. Dalšími výhrami jsou MEVA Piknik party gril GP18002 a set grilovacího náčiní. Jenom pozor, soutěž končí 12. září.




Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření