Recepty s regionální potravinou: konfitovaný květák

Květák je skvělá zelenina, která se dá připravovat na mnoho způsobů a už dávno neplatí, že z ní lze udělat jen mnohými nenáviděný „mozeček“. Vyzkoušejte náš recept na konfitovaný květák, který získal jedinečnou chuť díky za studena lisovanému 100% makovému oleji. Ten pochází z farmy Pavla Bukovjana z Pročevil u Březnice. Olej je lisovaný v RAW kvalitě, čímž se zachová charakteristická vůně, barva a chuť máku. Rodinná lisovna V PRESU ze Zadní Třebaně se věnuje lisování olejů za studena z českých semen máku, konopí, tmavé hořčice a ostropestřce. Díky šetrným postupům v nich zůstávají zachovány vitaminy i esenciální mastné kyseliny. Za MODRÝ MÁK V PRESU získali ocenění Středočeská Regionální potravina.


Květák je skvělá zelenina

Zdroj: regionalnipotravina.cz 

Recept na konfitovaný květák 

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 55 minut

Náročnost: *

Ingredience:

1 květák

250 g másla

150 g smetany

150 g podmáslí

Solamyl

olej MODRÝ MÁK V PRESU od Třebaňské oleje s. r. o.

mák

sůl, pepř

Postup:

1. Květák rozkrájíme na 4 části. Osolíme a opepříme jednotlivé části a necháme je odstát.

2. V pekáčku rozpustíme máslo a vložíme do něj květák tak, aby byl co nejvíce ponořený v másle. Pekáč zakryjeme pečicím papírem a pečeme při 160 °C do měkka zhruba 50 minut.

3. Mezitím smícháme smetanu a podmáslí a přivedeme k varu. Zahustíme rozmíchaným Solamylem. Potřebujeme, aby tekutina měla hustotu krémové polévky. Dochutíme solí a makovým olejem. Přecedíme přes jemné sítko.

4. Měkký květák můžeme pro kouřovou chuť ještě opéct na grilu. Podmáslí se smetanou nalijeme do lahve na šlehačku, aby se nám udělala pěna.

5. Květák dáme na dno talíře, přelijeme pěnou a posypeme praženým mákem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření