V Číně je zaděláno na jeden z největších krachů - developer Evergrande G. dluží 305 mld. USD a nemá na splátky


Podle agenturních zpráv se v Číně pomalu ale jistě schyluje ke krachu firmy, jež by se mohl stát světovou jedničkou v tomto ohledu v novodobé historii. Tamní obří developer Evergrande Group má obří dluhy v rozsahu po přepočtu 305 mld. USD a zdá se bude mít problémy s jejich splácením.

Akcie firmy se obchodují na burze v Honk Kongu a jen v průběhu včerejšího obchodování ztratily cca 12% své hodnoty. Od začátku roku pak oslabují o cca 80%.

Na možný krach firmy ukazuje mimo jiné negativní vývoj na trhu firemních dluhopisů. Problémy připustila samotná firma, když v lednu tohoto roku upozornila regionální vládu, že by splácení obřích závazků mohlo vyvolat celkovou krizi likvidity v oblasti. Firmě chyběly prostředky na krytí běžných výdajů, množství projektů zůstává nedokončených, na nastěhování do nového bydlení čeká cca 1 milión čínských domácností.

Developer představil plán jak do poloviny roku 2023 snížit své stamiliardové dluhy zhruba na polovinu. Plán zahrnoval nabídky akcií a prodej majetku. Firma od začátku roku 2020 neprodala jediný dolarový dluhopis.

Podle analytiků agentury S&P Global Ratings se zdá být úpadek firmy už téměř jistý. Problémy Evergrande by se mohly snadno přelít i do celého finančního systému v zemi. Snaha o urychlený prodej aktiv by mohl spustit řetězovou reakci u dalších subjektů. Centrální vláda pověřila úřady v Guangdongu vypracováním plánu na řešení problémuů firmy.















Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality