Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Vrcholem nového týdne se pro akciové obchodníky stane výstup ze zářijového zasedání Federálního rezervního systému a ačkoliv se neočekává žádná změna současného nastavení, představitelé americké centrální banky pravděpodobně naznačí, že nastává čas pro postupné ukončování expanzivních stimulačních opatření. Makrokalendář příliš zajímavostí nenachystal, tudíž se dočkáme pouze aktualizace dat na trzích s bydlením. V průběhu týdnu zasednou k jednacímu stolu ještě představitelé centrálních bankJaponsku a Anglii. Na asijských trzích bude zajímavé sledovat situaci ohledně čínského developera Evergrande, který se potýká s vyhlídkou nesplacení závazků, což vyvolává obavy z dominového efektu a přelití nervozity i mimo hranice Číny. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Zářijové zasedání FEDu

Americká centrální banka zahájíúterý své dvoudenní zasedání, kde bude diskutovat o podrobnostech harmonogramu ukončování podpůrných měsíčních nákupů aktiv v objemu 120 mld. dolarů měsíčně. Časová osa FEDu pro omezení ekonomických stimulů je naprosto klíčová, jelikož představuje první krok k případnému zvýšení úrokových sazeb.

Několik představitelů centrální banky v minulých týdnech uvedlo, že proces postupného snižování by mohl započít už v letošním roce. Jerome Powell však naznačil, že na zvýšení sazeb je ještě velmi brzo. FED může zůstat u opatrného akomodativního přístupu kvůli rostoucímu počtu případů nakažených mutací Delta a slabých srpnových datech z amerického trhu práce.

Makrokalendář

Makrokalendář bude ve znamení zveřejnění údajů z trhu s bydlením, který se má postupně stabilizovat po mírném nárůstu počtu schválených hypoték na nákup nových domů. V úterý se dočkáme statistik počtu nových bydlení a stavebních povolenek. V druhé polovině týdne následují data o prodejích stávajících a nových domů.

Obchodníky nemine ani pravidelný čtvrteční report z amerického trhu práce v podobě počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Kvůli obavám z dopadu nové mutace na ekonomické oživení lze očekávat zvýšenou volatilitu.

Akciové trhy

Září bývá pro akciové býky již tradičně slabší měsíc, index S&P 500 již sklouzl o více než 2 %. Své kvartální zisky zveřejní společnosti FedEx (FDX), General Mills (GIS), Nike (NKE) a Costco (COST). Akcie společnosti Nike dostaly začátkem minulého týdne downgrade ze strany BTIG z důvodu obav problémů v dodavatelského řetězce.

Setkání centrálních bank

Kromě FEDu se v nadcházejících dnech sejde také několik dalších velkých globálních centrálních bank. Očekává se, že japonská centrální banka (BOJ), která se rovněž sejde od úterní obchodní seance, udrží měnovou politiku v dosavadním nastavení- Lze však očekávat varování před rostoucími riziky pro export v důsledku narušení dodávek. Ve čtvrtek velmi pravděpodobně norská centrální banka zvýší sazby poprvé od propuknutí pandemie z 0% sazby na 0,25 %. Anglická centrální banka (BOE) na svém čtvrtečním zasedání také nezmění politiku, ale měla by naznačit, zda míru současné inflace stále považuje za přechodnou.

Nejistota ohledně Evergrande

Zadlužený čínský developer Evergrande (EGRNY) má ve čtvrtek splatnost úroků z dluhopisů ve výši 83,5 mil. USD, přičemž pravděpodobnost selhání je velmi vysoká. Že tak malá částka by mohla být bodem zlomu u 355 mld. giganta ukazuje, jak špatná situace na asijském trhu stále je. Druhý největší čínský developer se snaží získat hotovost, přičemž prodává byty - ale zatím s velmi malým úspěchem. Obavy, že společnost Evergrande nebude schopna splatit své dluhy se mohou přelít z čínského do zahraničního trhu.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality