Ploché střechy lze také efektivně zateplit, proč izolaci neodkládat?

REKLAMA       Inzerce, 29.9.2021

Pokud uvažujete nad zateplením celého rodinného nebo panelového domu, určitě se soustřeďte i na zateplení střechy. Přes střechu uniká opravdu velké množství tepla, které vás může stát mnoho peněz. Velké tepelné úniky se dějí převážně u starších budov, kde mohou vznikat tepelné mosty. Pokud vás zajímá více informací o tom proč zateplovat plochou střechu, přečtěte si tento článek a pusťte se do zateplení.

Proč zateplovat plochou střechu?

Tepelnou izolací ploché střechy zamezíte velkému tepelnému úniku v zimních měsících a ušetříte tak nemalou částku za energie. V letních měsících je naopak výhodou nepropustnost velkého množství tepla do vnitřních prostorů, takže je uvnitř místností příjemné klima. Celkově se tedy bydlení v domě se zateplenou plochou střechou stává příjemnější nejen v zimě, ale také i v létě. Pokud není střecha zateplená způsobuje kolísavou teplotu v domě, která má negativní vliv na lidský komfort, pohodlí a dokonce lidské zdraví. Tyto změny se mohou odrazit i na lidském zdraví, nejen na psychické stránce člověka, ale také může člověk trpět na opakované nachlazení. Dále se díky špatnému zateplení mohou tvořit plísně, které jsou nejen nevzhledné a těžko se jich zbavujeme, ale také mohou způsobit plicní problémy z důvodu vdechováním nebezpečných látek, které plísně produkují.

Jak na kvalitní zateplení ploché střechy?

U zateplení a izolace ploché střechy je potřeba dodržení přesných postupů a využití kvalitních materiálů. Pokud se chcete pustit do zateplení ploché střechy svépomocí je potřeba znát přesný postup realizace, využití vhodných materiálů a dodržení spádu 0 - 5°. Před zateplením se nejprve důkladně seznamte se všemi předpisy. V případě, že s izolací ploché střechy nemáte žádné zkušenosti, doporučujeme tuto realizaci přenechat na odbornících, kteří ví jak na to. Špatně odvedené zateplení ploché střechy se velmi prodraží a navíc nesplní svůj účel. Společnost IVPS Inženýrská výstavba a pozemní stavby s.r.o. vám se zateplením ploché střechy ráda pomůže.

Výhody ploché střechy

Dříve ploché střechy nebyly oblíbenou variantou realizace střechy a to z důvodu nekvalitně provedených prací a použití nevhodných a málo kvalitních materiálů. Spojením těchto dvou řešení se stávala plochá střecha více poruchová a nesplňovala své výhody. V dnešní době je tomu jinak, ploché střechy začínají být stále více a více oblíbené. Důvodem je využití lepších technologií a postupu realizace plochých střech. Hlavní výhodou ploché střechy je viditelná úspora energie za vytápění, protože se vytápí mnohem menší plocha než u střech šikmých. Jednou z dalších výhod je snadná a tím pádem méně nákladná údržba oproti šikmým střechám. U plochých střech se provádí jednodušší údržba a čištění odvodňovacích prvků. Nesmíme však zapomenout ani na snadnější opravy a revize komínů kvůli lepší a snadnější dostupnosti.

Nezapomínejte ani na úniky tepla přes okna a dveře

V případě, že jste se rozhodli pro kompletní zateplení panelového domu a ploché střechy, nezapomínejte také na výměnu oken a dveří, které kvalitně izolují. Staré, nekvalitní okna a dveře izolují nedostatečně a když se to nezdá, uniká přes ně opravdu velké množství tepla. Kompletně zateplený a izolovaný dům je potřeba častěji větrat, aby se uvnitř vyměnil vzduch a neusazovala se vlhkost na vnitřních stranách oken a dveří.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba