Můj dům, můj hrad

Jana Nováková, 1.10.2021


Doma i na chatě se potřebujeme cítit bezpečně a mít pocit klidu a zajištění, i když tam právě nejsme. Správně zvolený plot, detektor pohybu či hlásiče, nebo alarmy, které upozorní na nevítané návštěvníky, dovedou zajistit větší klid majitelů budovy, ať už v ní zrovna pobývají nebo ne.

Plot chrání i lahodí oku

Ploty a zahradní zástěny jsou neodmyslitelnou součástí každého domova. Zabrání nechtěným návštěvám, ale i hluku z okolí nebo pohledům kolemjdoucích. „Vhodné oplocení umí nejen esteticky doladit prostor kolem budovy či pozemku, ale i účinně ochránit objekt i jeho okolí,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Na výběr se nabízí mnoho variant a každý typ má svá pro a proti. „K nejpopulárnějším dnes patří takzvané dřevoplastové ploty. Ty v sobě snoubí eleganci dřeva a praktičnost plastů. V závěsu jsou plastové, dřevěné i obyčejné pletivo. Své příznivce mají také ploty živé, a to i přesto, že jsou nejnáročnější na péči i čas,“ vysvětluje specialista z Hornbachu.

Dřevo, živý plot, plast, kov, pletivo nebo WPC?

Mezi nejpopulárnější „plotové“ dřeviny u nás patří tis a túje. Neopadávají, a fungují jako pohledová bariéra po celý rok. Pokud toužíte po živém plotě, vsaďte v prvních několika letech na kompromisní řešení. Postavte před živý plot jednoduchý plot – z pletiva nebo levných dřevěných latěk. Až keře dostatečně povyrostou, provizorní plot odstraníte.

Pozemek můžete ohraničit například dřevěným oplocením, o které je potřeba pravidelně pečovat. V tomto případě dbejte na to, aby byla jeho horní část zkosená. Nebude se na ní držet voda a dřevo déle vydrží. Životnost dřevěného plotu také prodlouží podezdívka. Naopak, WPC ploty jsou jedněmi z nejoblíbenějších díky snadné údržbě, stálobarevnosti, dobré ochranné funkci a líbivému vzhledu připomínajícímu dřevo. Cenově dostupnější jsou plastové ploty, které lze také snadno upravovat, aniž by změnily své vlastnosti.

Kovový plot poskládáte díky plotovým panelům snadno, připravte se ale na minimální pohledovou bariéru. „Stejné je to s pletivem, takže tyto varianty je nutné doplnit plachtou, rohoží nebo zástěnou. Při výběru nezapomeňte ani na příslušenství pro ploty a ochranné laky,“ upozorňuje David Benda. K plotu samozřejmě patří i brány a branky. Vzhledem ke každodennímu používání by branka měla být dobře ukotvená, a rozhodně nešetřete na kování a bezpečnosti. Široký sortiment kvalitních výrobků nabízí například značka Konsta, která poskytuje rozsáhlou škálu produktů pro stavbu, úpravy a údržbu oplocení.

Hlásiče, alarmy, detektory pohybu

Zčeřilo něco hladinu vody v bazénu na zahradě, je nějaký podezřelý pohyb na trávníku, nebo se vám někdo až příliš nenápadně prochází před brankou? Na všechny tyto nepříjemnosti je dobré nechat se včas upozornit chytrými spojenci. „Bazénový bezdrátový alarm upozorní i na pád dítěte do bazénu či návštěvu nezvaného hosta. Monitoruje pohyb vodní hladiny, a při zaznamenání velkých vln spustí sirénu. Díky nastavitelné citlivosti neruší v případech lehkého vlnění způsobeného filtrací,“ radí David Benda.

Detektory pohybu a bezdrátová čidla je možné připojit například k bezdrátovým zvonkům, a odhalit tak v předstihu nevítané návštěvníky. „Při narušení hlídaného prostoru se buď rozsvítí, nebo vydají velmi hlasitý a nepříjemný zvukový signál. Ten nejen, že upozorní obyvatele, ale je často k odstrašení vetřelce dostačující,“ uzavírá odborník.

Bezpečně a chytře

Podstatou inteligentního bydlení je ochrana obydlí a snadné ovládání pomocí chytrých zařízení kdykoli a odkudkoli. Chytrou domácnost lze popsat jako sofistikovaný systém propojených zabezpečovacích zařízení – digitální dveřní zámky a kukátka, alarm, PIR kamery, detektory kouře nebo pohybu, či osvětlení. Díky těmto chytrým zařízením a aplikaci v mobilním telefonu máte neustálý přehled o tom, co se v objektu děje, s možností je ovládat z libovolného místa. „Chytré produkty Yale, které jsou kompatibilní se sortimentem Philips Hue, nabízejí odemykání a zamykání bez použití klasických klíčů. Díky kombinaci mechanické cylindrické vložky v nejvyšší bezpečností třídě s moderní technologií elektronického uzamykání poskytuje Yale ENTR maximální bezpečnost a kontrolu vašeho domova,“ dodává David Benda z projektových marketů Hornbach.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba