Jak prospět planetě i peněžence? Stačí snížit topení o 1 °C

Každé první pondělí v říjnu ustanovila OSN jako Světový den lidských sídel. Jeho smyslem je zlepšování podmínek pro lidské žití. Hlavním tématem letošního roku je podnikání kroků pro svět bez uhlíkových emisí. V zimě se nemalou měrou na produkci CO2 do atmosféry podílí i vytápění. Vymoženost, bez, které se neobejdeme. Přitom se doma hned nemusíme oblékat do tlustých kožichů a vlněných šál, abychom snížili uhlíkovou stopu. Velký rozdíl udělá jen to, když snížíme teplotu ve svých domovech o 1 °C. Prospějeme tím nejen planetě, ale i peněžence.

Podle údajů Českého statistického úřadu , průměrná česká domácnost v roce 2020 utratila za rok 149 810 na jednoho člověka. Nejvíce peněz putovalo na bydlení, vodu, energii a paliva – tyto výdaje ukrojily 24, 2 % (36 283 ) z celkového rozpočtu. Nejvyšší položky z této částky tvořily nájem a další poplatky za bydlení. Nemalou měrou se na rozpočtu podílely i elektrická a tepelná energie včetně plynu a paliv, jeden člen domácnosti za ně v průměru zaplatil 15 345 za rok (10, 2 % celkového rozpočtu). [1]

Kromě toho, že vytápění představuje velký výdaj, je také významným zdrojem emisí skleníkových plynů. Odhaduje se, že vytápění české domácností za rok uvolní na jednoho obyvatele 1300 kg CO2 do atmosféry. [2] Pro srovnání: toto číslo je ekvivalentem ujetí 13 000 km v benzinovém automobilu s palivovou třídou B (za tuto vzdálenost byste například šestkrát přejeli z Prahy do Moskvy).

Pokud snížíme teplotu vytápění o 1 °C , redukujeme tím spotřebu energie o 6 až 7 %, což uleví nejen naší planetě, ale i peněžence. Do atmosféry tím uvolníme o 43 kg CO2 na jednoho obyvatele méně. Obecně se obydlí doporučuje příliš nepřetápět a držet teplotu ve většině obytných místností na 20 °C s výjimkou ložnice, kde by měla být teplota ještě o 1 až 2°C nižší.

Pro optimalizaci vytápění se doporučuje užívání inteligentních hlavic i termostatu

Na přesnější řízení a optimalizaci vytápění a pro dosažení ještě větší snížení spotřeby energie a redukci emisí CO2 se doporučuje užívat programovatelné, připojené nebo inteligentní termostaty. Tato zařízení představují „malou, ale velmi cennou investici“, protože úspory dosažené v prvním roce pravděpodobně pokryjí jejich pořizovací cenu.

U nejpokročilejších modelů lze vytvořit inteligentní plány, které se přizpůsobí životnímu stylu uživatele a vypnou vytápění během dne, když nikdo není doma nebo sníží teplotu v noci, aby se uživateli lépe spalo.

Inteligentní řešení vytápění pomáhá snižovat spotřebu energie zejména díky funkci plánování vytápění, která uživatelům umožňuje vytápět domácnost optimálně a pouze v případě potřeby, při zachování úrovně komfortu. Na základě odpovědí na pět otázek o běžném denním režimu si uživatel navrhne rozvrh přizpůsobený svému životnímu stylu, který lze časem vylepšovat. Inteligentní termostatické hlavice umožňují vytápění podle jednotlivých místností pro úsporu energie v souladu s obecnými doporučeními. Funkce Auto-Adapt přidává další vrstvu inteligence tím, že zohledňuje počasí a charakteristiky vytápění v domácnosti a zaručuje ideální teplotu ve správný čas. Společnost Netamo v současnoti nabízí 13 zařízení a příslušenství pro chytrou domácnost.


[1] Český statistický úřad (2020). Spotřební výdaje domácností – 2020. Dostupné: https://www.czso.cz/csu/czso/spotrebni-vydaje-domacnosti-2020

[2] International Energy Agency IEA (2021). Czech Republic. Dostupné : https://www.iea.org/countries/czech-republic

 

 





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky