Klíšťata ohrožují také psy a kočky. Lidé se mohou nakazit encefalitidou nebo boreliózou i od nich

Projevy jsou u zvířat podobné jako u lidí Klíšťata mohou ohrožovat vaše zvířecí miláčky stejně jako vás. U zvířat se onemocnění, která tento drobný hmyz přenáší, projevují například horečkou, apatií, a odmítáním potravy. Právě nyní, kdy jsou klíšťata stále aktivní se doporučuje ihned po každé procházce prohlédnout zvířatům kožich, zda si nepřinesli malého parazita. Nezapomínejte zkontrolovat i sebe.

Klíšťata milují vlhko a teploty mezi 5 a 20 stupni, travnaté a listnaté povrchy do jednoho metru, což odpovídá podmínkám, které panují právě na podzim. Tak jako jsou klíšťata v této době nebezpečná pro lidi, ohrožují i zvířata. I proto, že zejména psi a kočky proběhnou a prošmejdí kdejaké křoví a kupku listí, čímž se šance na zakousnutí ještě zvyšuje.

Projevy jsou u zvířat podobné jako u lidí

Kromě klíšťové encefalitidy může zvíře chytit od klíštěte i lymskou boreliózou, babeziózou, nebo třeba anaplazmózou. Projevy všech nemocí mohou být podobné. Únava, apatie, horečka, změna v chování, snížení napětí svalů, obrny nebo zvýšená citlivost v krční oblasti. Příznaky se přitom nemusí objevit u všech nemocných zvířat – polovina má to štěstí, že infekce u ní proběhne bez známek onemocnění. V některých případech to bohužel znamená pro zvíře dlouhodobé zdravotní obtíže, případně smrt.

Chraňte své miláčky i sebe

Účinnou ochranou pro zvířata mohou být repelenty a obojky. Cena za anitparazitní obojky se pohybuje v průměru kolem 500 a výdržnost je asi 6 měsíců. Za rok potřebujete 2, protože sezóna klíšťat není časově ohraničená, ale závisí na venkovní teplotě. Dokud bude teplota nad 5 stupňů, klíšťata budou aktivní, a to je více jak 6 měsíců v roce.

Lidé Zvířata
Klíšťová encefalitida Nedá se léčit, jen se mírní projevy. Léčí se antibiotiky.
- prevence Očkování a pravidelné přeočkování. Antiparazitika a kontrola srsti.
Lymská borelióza Léčí se antibiotiky. Nedá se léčit, jen se mírní projevy.
- prevence Vyhýbání se travnatým a listnatým povrchům, prohlídka těla po návratu aj. Očkování a pravidelné přeočkování.

31 % případů klíšťové encefalitidy je na podzim

Zatímco do zvířat lidé obvykle investují nemalé částky, aby je ochránili, na sebe často zapomínají. Podzimní měsíce jsou příznivé pro řadu venkovních aktivit jako výlety do přírody, zazimování zahrady, sbírání podzimního ovoce a ořechů nebo práci na pozemku. Klíšťata se skrývají právě v travnatých a listnatých površích do jednoho metru. O míře nebezpečí svědčí i fakt, že v loňském roce zaznamenali hygienici 31 % případů klíšťové encefalitidy až mezi zářím a prosincem.

Na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívají pojišťovny

Jedinou prevencí proti klíšťové encefalitidě (KE) u lidí je očkování. Na toto onemocnění totiž není specifický lék. Lékaři jen léči projevy jako bolesti hlavu, bolesti svalů, únava a jiné. Někdy je při tom nutná i hospitalizace. „U řady pacientů vídáme dlouhodobé i trvalé následky – časté bolesti hlavy, poruchy paměti a soustředění, zhoršení nebo ztrátu sluchu, ale i těžká, mnohdy trvalá ochrnutí končetin. Každoročně několik pacientů s klíšťovou encefalitidou umírá. Je běžné, že rodinní příslušníci pacienta, kteří byli přímými svědky jeho onemocnění, se poté nechávají očkovat, pro pacienta samotného je ale už pozdě,“ varuje MUDr. Dita Smíšková, Ph.D. z Kliniky infekčních nemocí FN Bulovka. Až několik měsíců po ukončení léčby pociťuje 10 % nemocných poruchy koncentrace, paměti, nespavost/spavost a úzkost. Někteří cítí následky i roky. Zdravotní pojišťovny v rámci svých preventivních programů na očkování přispívají, a to až do výše 1 500 .

Očkovací schéma Poznámka
1. dávka = Vámi zvolené datum Po 1. dávce ještě není pacient chráněný proti KE
2. dávka = 1 až 3 měsíce po 1. dávce U zrychleného schématu je 2. dávka za 2–3 týdny. Přibližně 14 dní po 2. dávce je pacient chráněný proti KE.
3. dávka = 5 až 12 měsíců po 2. dávce 3. dávka se aplikuje na udržení protilátek a pro posílení ochrany.
Jednodávkové přeočkování = po 3 nebo 5 letech U dětí a dospělých do 60 let jde o 5letý interval, u lidí nad 60 let o 3letý interval


Víte, že při vyndávání klíštěte ze zvířecí srsti se můžete nakazit klíšťovou encefalitidou i jinými nemocemi?

Bylo mi 49 let, když jsem se v létě nakazil klíšťovou encefalitidou. Velmi pravděpodobně jsem si nákazu způsobil při odstraňování klíštěte ze svého psa. Když o sobě dala nemoc vědět, neudržel jsem se ve vzpřímeném stavu, obtížně jsem vnímal okolí, nedokázal jsem se ani podepsat. Léčba v nemocnici trvala měsíc. Průběh nemoci byl velmi těžký a opakovaně se u mě dostavovaly kritické stavy. Totální devastace organismu způsobená chorobou i snahou udržet mě léčbou při životě zůstala i po propuštění z nemocnice. Ani po něm jsem nebyl schopný se na cokoliv soustředit a například přečíst stránku v knize mi trvalo půl dne. Navíc mi selhávala paměť, proto jsem si například to, co jsem na stránce přečetl, nepamatoval. Dohromady mi rekonvalescence trvala 6 měsíců. A jsem přesvědčený, že jenom díky tomu, že jsem na sobě hodně tvrdě pracoval, nemám trvalé následky ,“ vypráví svůj příběh pan Zdeněk (61 let, Plzeň).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy