Praha si druhý rok po sobě pohoršila v celosvětovém žebříčku chytrých měst IMD-SUTD

Zapsaný ústav Spotřebitelské fórum coby odborný spolupracující partner za Českou republiku, švýcarský institut IMD a Univerzita Technologie a Designu v Singapuru (SUTD), dnes společně zveřejnily výsledky třetího ročníku unikátního žebříčku 118 světových měst, který jako jediný nabízí globální srovnání měst na základě vnímání jejich občanů.

Status globálně uznávaného chytrého města je významný pro přilákání talentů a investic. Smart City Index je tak nezbytným doplněním tradičního žebříčku konkurenceschopnosti, jenž institut IMD vydává již tři desetiletí.

Na nejlepší rating AAA dosáhl jen Singapur. Druhé nejlepší hodnocení AA získala dvě města, Ženeva a Oslo. Do první světové desítky se dále dostala jako čtvrtá metropole Taiwanu Taipei, následovaná švýcarským Lausanne, Helsinkami, Kodaní, Ženevou, novozélandským Aucklandem a Bilbaem. Vídeň je jedenáctá a o příčku za ní následuje nejlépe hodnocené město amerického kontinentu, kterým se stal New York.

Před Prahu na celkovém 78. místě s ratingem CCC se dostal například Berlín na 50. příčce, Moskva na (54.), Paříž (61.), ale také Peking (69.) nebo Varšava (75). Bratislava je na 96. pozici a Budapešť (97.) obsadila příčku hned za ní. Nejhůře hodnocená města v žebříčku letos zbyla na brazilská velkoměsta Sao Paulo a Rio de Janeiro s nejnižším ratingem D.

Praha již druhý rok po sobě v žebříčku klesá. V prvním ročníku v roce 2019 obsadila s ratingem BBB výtečnou 19. příčku hned za Vídní a Boloňou. V loňském žebříčku zaznamenala propad na celkovou 44. pozici. Letošní propad na 78. místo představuje největší meziroční sestup ze všech sledovaných měst. Naopak největším skokanem na lepší pozice se s posunem o 34 míst oproti loňsku stal jihokorejský Soul.

Praha se za dva roky reálně tolik nezhoršila, jak by prostá změna v umístění v indexu naznačovala. V indexu v mezidobí začaly být sledovány nové kategorie, jako je informovanost o dopravních zácpách či dostupnost bydlení, ve kterých si Praha nevede dobře. Index však stále velmi vysoko hodnotí například kulturní vyžití, které v globálním srovnání zůstává na špičkové úrovni a dominantní postavení v celosvětovém srovnání velkoměst má Praha nadále i v oblasti pracovních příležitostí a dostupnosti vzdělávání.“ uvádí Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra, které s IMD na sestavování žebříčku spolupracuje. K poklesu Prahy v aktuálním žebříčku dále přispěl mírný pokles hodnocení u většiny sledovaných kategorií funkcionalit chytrého města, jako je přínos online zpracování osobních údajů pro zrychlení administrativních úkonů, posílení pocitu bezpečí díky CCTV kamerám či přínos aplikací pro rychlost parkování ve městě. „Aktuální pokles v žebříčku oproti prvnímu ročníku tak značí, že Pražané od aplikací a digitálních řešení již očekávají větší reálný přínos pro jejich život. Již nestačí, že nějaká aplikace vůbec existuje. Chtějí se díky funkcionalitám chytrého města rychleji dopravovat kam potřebují, snadněji vyřídit své administrativní záležitosti či se skutečně cítit bezpečněji.“ vysvětluje Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra.

Výrazný pokles v žebříčku nepostihl jen Prahu. V uvedeném období zaznamenalo obdobný propad také například San Francisco, které z pozice nejchytřejšího města USA na globálním 12. místě celosvětového srovnání v prvním ročníku sestoupilo na aktuální 60. místo. Osud Prahy sleduje také italská Bologna, která v prvním ročníku byla na celkovém 18. místě jen o jednu příčku nad Prahou a v aktuálním žebříčku na 77. místě znovu předstihuje Prahu o jednu pozici. Umístění jednotlivých měst v žebříčku navíc ovlivňuje jeho postupné rozšiřování. V aktuálním žebříčku tak jsou nově hodnocena města jako Bordeaux, Glasgow, Lausanne, Leeds, Lille, která se všechna umístila před Prahou.

Švýcarské IMD a Singapurská univerzita SUTD v žebříčku vychází z toho, jak dané město vnímají jeho občané, kteří v něm žijí a pracují. Při přípravě indexu bylo dotazováno 15.000 obyvatel měst na celém světě. Výstupy z rozhovorů jsou kombinovány s daty Indexu lidského rozvoje OSN (HDI).

Žebříček je celosvětově přístupný od 28. 10. 2021 01:00 CELČ na:
https://www.imd.org/smart-city-observatory/smart-city-index/


Spotřebitelské fórum, z.ú. je otevřená nezisková platforma pro komunikaci mezi občany, občanskými sdruženími, firmami a státem. Propojujeme spotřebitelské organizace a firmy působící na domácím trhu s cílem hájit zájmy českých spotřebitelů zejména v oblastech jako je maloobchod, sdílená ekonomika, e-commerce, realitní trh nebo finanční služby





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy