Co je PVC podlaha?

REKLAMA       Inzerce, 8.11.2021

Vybíráte podlahu do vaší domácnosti a zasekli jste se nad pojmem PVC podlaha a nemáte ponětí v čem se liší od klasického lina? V tomto článku vám vysvětlíme co je to PVC podlaha, jaké má výhody a nevýhody.

Když se řekne PVC podlaha většina si představí klasické lino, které měli doma naše babičky. A není tomu tak daleko, akorát toto staré a náchylné lino nahradily moderní a kvalitní materiály. Základem těchto materiálů je PVC neboli polyvinylchloridu. Jde tedy o podlahovou krytinu, která je vyrobená z měkkého plastu tzv. polyvinylchloridu, který se prodává na metráž. U obchodníka můžete vidět lino navinuté na roli, ze které se odřezává zákazníkem požadovaná délka.

Lino není žádný oldschool, naopak je velmi oblíbené a nabízí výběr z mnoha druhů. Používá se běžně nejen v domácnostech, ale i komerčních prostorách. Jako u jiných druhů podlah je potřeba kontrolovat zátěžovou třídu, která vám napoví, pro jaké prostory je podlaha určená. V místnostech jako je například kuchyň, kde je velké zatížení podlahy doporučujeme vybírat velmi odolnou podlahu. Přece jen posouváme pravidelně židle po podlaze, padá nám nádobí z linky nebo do něj děti zarývají hračky a právě z toho důvodu je důležité opravdu určit zátěžovou třídu vhodnou pro vaše používání.

Složení PVC podlahy

PVC podlaha je složena z několika vrstev. Podle toho, kolik má vrstev se dělí na homogenní a heterogenní. Homogenní PVC je složené pouze ze dvou vrstev, heterogenní má vrstev více. Jak můžete vidět na obrázku dole, tak u homogenního lina je jen jedna vrstva, která tvoří jak podklad, tak i základ a dekor lina. Heterogenní lino je složené hned z několika vrstev a každá má svůj úkol. Odlišují se složením, designem a provedením. Nejvrchnější vrstva u obou typů podlahy je tzv. nášlapná vrstva, která podlahu chrání. Výrazně odolnější je homogenní PVC podlaha, která slouží pro použití ve velmi zatěžovaných prostorách jako jsou například školy nebo nemocnice. Heterogenní podlaha je sice méně odolná, ale je u ní možnost výběru jakéhokoliv dekoru. Tyto podlahy jsou vhodné do domácností.

Linoleum není lino

PVC se velmi často a chybně označuje jako linoleum. Rozdíl mezi linoleem a linem je ve složení. Lino nebo lze použít novější název ,,vinyl” je vyrobeno z plastu a linoleum je vyrobený převážně z přírodních materiálů jako je olej a pryskyřice.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry