6 tipů, jak vybrat koupelnový radiátor

Hledáte způsob, jak vytopit koupelnu efektivně a zároveň stylově? Nejlepším řešením jsou topné žebříky či designové topné panely. Odbornice z Hornbachu radí, jak vybrat topné těleso do koupelny.

Výběr koupelnového radiátoru je důležitý úkol. Abyste se mohli správně rozhodnout, zohledněte těchto 6 klíčových kritérií.

Výkon a účel radiátoru

Nejdůležitějším parametrem při výběru topného tělesa do koupelny je jeho výkon. Ten se bude odvíjet nejen od velkosti vytápěné místnosti, ale i od účelu, ke kterému má radiátor sloužit. Příliš malý radiátor nebude mít dostatečnou sílu na vyhřátí celého prostoru. Naopak, moc velký radiátor bude vypadat zvláštně a náklady na vytápění budou vyšší, než by měly být. „Pamatujte, že na metr kubický je potřebný výkon 100 W. Pokud si výběrem nejste jisti, nechte si raději poradit od odborníka, který vám pomůže zvolit vytápěcí těleso s dostatečným výkonem pro vaši potřebu,“ radí Marcela Bínová, odbornice z oddělení koupelen a vytápění v projektových marketech Hornbach.

Na velikosti záleží

Rozměr radiátoru je velice individuální parametr. V případě, že jej plánujete využívat primárně na sušení ručníků, při výběru zohledněte počet členů domácnosti. „Pro dvoučlennou domácnost se doporučuje radiátor o velikosti aspoň 100 cm, pro vícečlennou ideálně od 170 cm,“ radí specialistka. Pokud potřebujete kromě sušení ručníků místnost také vytápět, zvolte větší modely s dostatečným výkonem.

Způsob topení

Elektrické topení

Elektrický radiátor je zpravidla naplněný nemrznoucí kapalinou, kterou ohřívá integrované topné těleso. Instalace elektrického radiátoru je velmi jednoduchá, protože jej stačí připojit k elektrické síti. V tomto případě je topné zařízení nezávislé na otopné soustavě v domě. Je možné jej ovládat manuálně nebo ovladačem.

Teplovodní topení

Teplovodní radiátor lze na rozdíl od elektrického ovládat úplně stejně jako běžný radiátor. Zatímco elektrický topný žebřík je připojený k elektrické síti, teplovodní je připojený k ventilům otopné soustavy. Voda v něm proto cirkuluje. „Tento radiátor se doporučuje do domácností, které už mají existující otopnou soustavu, protože k ní vyžaduje připojení,“ upozorňuje Marcela Bínová.

Kombinované topení

Kombinovaný nebo hybridní radiátor propojuje oba předchozí způsoby vytápění do jednoho. To znamená, že jeho provoz může být, v závislosti na momentální preferenci, elektrický i teplovodní. Výběr tohoto typu topení ocení zejména domácnosti, kde je nutné chladnou koupelnu vytopit i mimo topné sezony.

Materiál

Ocelové radiátory

Ocelové radiátory mají tu výhodu, že se velmi rychle ohřejí, a tím poměrně rychle uvolňují teplo do místnosti. Tento odolný materiál se upřednostňuje rovněž kvůli schopnosti pokračovat v ohřevu i po vypnutí radiátoru.

Hliníkové radiátory

Topné žebříky z hliníku představují funkční řešení, díky kterému lze získat teplo mnohem rychleji než u ocelových radiátorů. Hliníkové radiátory jsou většinou volbou číslo jedna ve chvíli, kdy je potřeba instalovat radiátor na tenké zdi nebo příčky. Důvod je jednoduchý: hliník má mnohem nižší váhu než ocel, takže jeho hmotnost nebude mít na stěny příliš velký vliv. I přesto, že se hliníkové radiátory ohřejí velice rychle, stejně snadno vystydnou, a po vypnutí si neudrží teplo.

Design

Abyste koupelně dodali nejen prvotřídní výkon, ale zároveň zlepšili také její vzhled, sáhněte po designových radiátorech. Na trhu dnes najdete široký sortiment zajímavých provedení v různých barvách a tvarech. „Při výběru barvy se řiďte barevným schématem své koupelny. Pokud hledáte funkční ale zároveň designový doplněk do koupelny, zkuste zvolit topné žebříky v chromovém či nerezovém provedení. Mimořádně trendy jsou taktéž radiátory se zrcadlem, které poskytují teplo, a zároveň jsou přitažlivým bodem v koupelně. Krom barev či povrchových úprav naleznete i radiátory v extravagantních atypických tvarech,“ hovoří odbornice z Hornbachu.

Cena

Rozpočet hraje při výběru důležitou roli. Cena radiátorů se odvíjí od velkosti, materiálu, výkonu ale i samotného výrobce. Nejlevnější kusy lze pořídit za opravdu přívětivé ceny, nutno však počítat s nižšími parametry. V případě designových kousků počítejte s vyšší investicí.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry