Tradice by zanikat neměla, pravé znojemské okurky jsou znovuzrozené

Košík.cz, 11.11.2021
Okurky mají klasickou velikost od 5 do 9 cm

Kompletní svatomartinskou hostinu od lokálních autentických dodavatelů a také celou řadu dalších specialit připravil na podzimní hody online supermarket Košík. Pro svou privátní značku Authentic například vzkřísil tradici pravých znojemských okurek – tedy ve znojemském regionu pěstovaných i nakládaných. Objednávat si je mohou i zákazníci na Moravě. 

Znojemské okurky Authentic pochází přímo z regionu a zrají pod teplým jihomoravským sluncem. Naložené jsou do láku podle tradiční znojemské receptury, který je doslazován výhradně cukrem. Okurky mají klasickou velikost od 5 do 9 centimetrů a kromě nich je pro milovníky fermentace připraveno ještě červené a bílé nakládané zelí.

“V dětství jsme doma zavařovali pravé znojemské okurky. Prodával nám je kamarád z Moravy a každoročně jsme zavařili stovky sklenic. Probírali jsme je ve vaně, připravovali podle rodinné receptury, byla to v podstatě domácí fabrika. Jedl jsem je po kilech na posezení, takže poznám rozdíl mezi okurkou, vypěstovanou na Moravě a těmi, které jsou odjinud ze zahraničí,” zmiňuje Tomáš Jeřábek, CEO Košík.cz. “Chtěli jsme prostě lidem přinést okurku, která pořádně křupne. Bez umělých sladidel, s lákem, ve kterém je pravý cukr. A které budou chuťově boží. Takové, které jsou opravdu české, znojemské, jaké už dnes nejdou běžně koupit. Ostatně to je jeden z cílů Authenticu – stát se synonymem pro garantovanou regionální kvalitu podle původních receptur.”

Okurky i zelí jsou součástí svatomartinské tabule. Pro tu Košík.cz obnovil tradici pící vykrmované svatomartinské husy, kterou dle starého zvyku doporučuje servírovat 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut. Partnery na talíři jí kromě zelí může být i pravý karlovarský a houskový knedlík.




Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky