Plíseň v domě – jak se jí zbavit

Radek Stolář, 23.11.2021

Plíseň je běžným problémem v koupelnách a na místech s přirozeně vysokou vlhkostí. Pokud jsou na stěnách nebo spárách tmavé květy, nesmíme je ignorovat - pokud je neodstraníme okamžitě, může to mít za následek nutnost renovace a mnoho nepříjemných zdravotních následků.

Dlouhodobé vystavení plísním může způsobit astma, alergie, bolesti hlavy a mnoho dalších zdravotních onemocnění. Proto je důležité udržovat doma správné mikroklima a zabránit tomu, aby se šířila plíseň na zdi. V následujícím článku vysvětlíme, co přesně je plíseň ve vaší domácnosti, jak se jí zbavit a zda má smysl koupit pohlcovač vlhkosti.

Co je to plíseň

Plíseň je běžný, hovorový název pro různé druhy parazitických hub. Jedná se o buňky, jejichž spory jsou přenášeny vzduchem a za správných podmínek (teplých a vlhkých) mohou klíčit již po několika hodinách a za krátkou dobu vytvořit celé kolonie. Jelikož mají velmi jednoduchou strukturu a relativně nízké požadavky, jsou schopni se vyvíjet na prakticky jakémkoli povrchu. Nejčastěji se vyvíjejí na potravinách a jiných organických materiálech, ale jejich květy se mohou objevit také na stěnách nebo nábytku ve špatně větraných místnostech kde je vysoká vlhkost vzduchu.

Kde se nejčastěji plíseň nachází

S plísní v domácnostech se nejčastěji potkáme v místech, kde se vyskytuje zvýšená vlhkost. Takovými místy jsou nejčastěji sklepy a koupelny.

V případě koupelen je důležité pořádně větrat. Ne vždy je to ale možné, a proto například v zimním období, když už je v bytě velké množství vlhkosti, můžeme nacházet stopy plísní. Nejčastěji lze plísně zpozorovat ve spárách u kachliček, dále napadají sprchový kout a končí u jiných částí koupelny.


Jak zabránit růstu plísní?

Vzhledem k tomu, že plíseň se tvoří na teplých a vlhkých místech, je třeba dbát na to, aby vlhkost i teplota vzduchu v domě byly správné hodnoty. Odpovídající úroveň vlhkosti v místnostech je v rozmezí 40 – 60 % - to je dobrá hodnota pro naše zdraví a prospěšná pro nábytek. Teplota by měla být kolem 22 °C.

Někdy nestačí jen vyvětrat svůj domov. Na některých místech je vzduch přirozeně velmi vlhký a je obtížné to změnit samotným větráním. Pak stojí za to investovat do profesionálního odvlhčovače vzduchu, který se postará o vhodné vnitřní mikroklima. Může být také užitečný ionizátor nebo čistič vzduchu s ionizační funkcí. I když žádné množství iontů nezmění úroveň vlhkosti vzduchu, ionizace odstraní spory plísní a hub z prostředí a chrání byt před jejich vývojem. Pokud tedy kupujete čističku vzduchu a máte doma problém s nadměrnou vlhkostí, určitě si vyberte model s ionizátorem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna