Zahradní stavba dovolí užívat si zahradu pohodlně po většinu roku

REKLAMA       Inzerce, 24.11.2021

Zahrada může být jen okrasná, nebo i užitková, ale každopádně vždycky stojí za to, aby byla upravená. A když už máme třeba i sebemenší kousek příjemné zeleně u domu, pak si na něm určitě rádi posedíme. Letošní podzim se navíc vydařil a počasí je příjemné, dovoluje na zahradě pracovat i odpočívat, proto stojí za to se zamyslet, jestli sezení na zahradě je takové, jaké bychom si přáli. Je totiž ideální čas na zamyšlení, jak nejlépe pozemek zahrady zvelebit do další sezóny, a to včetně úpravy sezení na zahradě. Někteří se spokojí jen s lehátky na trávníku, jiní pokročili k terase, nicméně pokud žhne slunce, pak se hodí trocha stínu. Ale co když studeně fouká? Nebo naopak když sice slunce dělá, co může, ale nemá tu sílu? Nebo dokonce když prší a my přesto chceme sedět obklopeni zelení?

To vše vyřeší zahradní stavba, kterou si můžete vybrat od největšího českého výrobce hliníkových zimních zahrad a pergol, firmy Hobbytec. Pergola, anebo v případě nepřízně počasí sezónní zimní zahrada, nám dovolí být v kontaktu se zelení obklopující náš dům, a přesto si užít komfortu a být chráněni před přílišnou intenzitou vlivů počasí. Pokud nám stačí zastřešení, aby na nás nesvítilo slunce příliš, případně aby na nás nepršelo, pak je vhodnou stavbou pergola nebo zastřešená terasa. Pokud ale chcete být více chráněni před nepřízní počasí a užívat prostor prolínající se mezi domem a zahradou v pohodlí většiny roku, pak je pro vás vhodnější náročnější volba, totiž sezónní zimní zahrada.

Moderní hliníkové typy pergol ale splňují ty nejnáročnější požadavky a jsou proto moderním trendem při zvelebování zahrady. Jejich popularita roste z mnoha důvodů. Jedním z nich je variabilita, která dovoluje splnit téměř libovolnou představu o tvaru a velikosti zahradní stavby. Střecha pergoly může být z bezpečnostního skla nebo z polykarbonátu, nebo pokrytá klasickou střešní krytinou. Materiálem, ze kterého bude stavba pergoly postavena, může být i klasické dřevo pro milovníky tradice, ale moderním a přitom prověřeným materiálem, který je prakticky bezúdržbový a nepodléhá vlivu prostředí, je hliník.

„Široká nabídka hliníkových pergol dnes zahrnuje nepřeberné množství typů, které se liší svým zastřešením, barevným odstínem, tvarem konstrukce, doplňky, funkčními vlastnostmi a vzhledem,“ říká Miroslav Zelený, zakladatel a majitel společnosti Hobbytec. Volit můžete mezi pergolami, které jsou přímo ukotveny k domu a stávají se tak jakýmsi spojovacím článkem mezi domem a vlastní zahradou, nebo se naopak rozhodnout pro samostatně stojící pergolou, která může být umístěna podle potřeby i kdekoli jinde na zahradě, třeba na jejím druhém konci, nebo u bazénu či stabilního venkovního grilu či udírny. Pak mohou sloužit jako samostatná místnost (altán) a poskytovat příjemné odstíněné zázemí rodině i hostům.

„Je možné vytvořit pergolu zcela na míru, protože v oblasti hliníkových pergol se jedná o vlastní výrobu. Jsme tak schopni vytvořit rozměry hliníkových profilů zcela na zakázku. To se týká i barevného odstínu a dalších parametrů,“ ujišťuje Miroslav Zelený ze společnosti Hobbytec. A pokud to tak naplánujete, pak není obtížné konstrukci pergoly i později doplnit bočními skly, které odstíní vítr a otočným či posuvným panelem jako vstupem a postupně tak můžete pergolu proměnit v sezónní zimní zahradu a přitom rozfázovat investici do zahradní stavby do více kroků.

Poslední novinkou na trhu jsou bioklimatické pergoly s otočnými lamelami ve střeše. Otočná lamelová střecha chrání před deštěm, případně poskytuje stín před sluncem, ale zároveň dovoluje přístup čerstvého vzduchu otevřenou střechou a přizpůsobení aktuální povětrnostní situaci. Natočení lamel můžete přizpůsobit aktuálnímu směru působení slunečních paprsků a zajistit tak ideální stínění při zachování přístupu čerstvého vzduchu, stavbu pergoly můžete doplnit bočními stěnami a podobně jako u ostatních typů hliníkových pergol zvýšit komfort stavby dalšími metodami stínění, jako jsou žaluzie apod.

Pokud se pro stavbu pergolu na zahradě rozhodnete, napřed si vyberete typ a velikost pergoly. To naznačí rozpočet, definitivní zaměření pergoly na vaší zahradě určí konečné parametry pro objednávku. A vaše konkrétní pergola může jít do výroby. Závěrečná montáž je potom snadná rychlá a vy se můžete těšit na prodloužený rok na vaší zahradě v plném komfortu a maximálním pohodlí.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada