Vánoční pečivo panettone: nechte se inspirovat Itálií

Klasický vánoční sladký chléb je oblíbenou pochoutkou nejen v Itálii

 

Recept na vánoční pečivo Panettone

Časová náročnost: 1 den

Suroviny na 2 kusy

KVÁSEK

125 ml vlažné vody

125 g pšeničné hladké mouky Pernerka

2čl cukru

1 sáček droždí

Postup:

Droždí a cukr rozmícháme ve vlažném mléce, poté přidáme mouku a promícháme. Přikryjeme potravinářskou folii a necháme na teplém místě hodinu odpočinout.

PRVNÍ ČÁST TĚSTA

680 g pšeničné hladké hladké mouky Pernerka

330 ml vody

4 žloutky

170 g cukru

25 g medu

160 g měkkého másla

Kvásek

Postup:

Nejprve smícháme suché ingredience a poté přidáme zbytek. Smícháme v těsto a necháme 12 hodin kynout. (Nevadí když bude lepit). Těsto by mělo hodně zvětšit svůj objem, proto vložte do velké mísy.

DRUHÁ ČÁST TĚSTA

180 g rozinek v rumu

1 vanilkový cukr

130 g vody

3 vajíčka

3 žloutky

40 g medu

240 g měkkého másla

170 g moučkového cukru

170 g pšeničné hladké mouky Pernerka

2 špetky soli

Postup : 180 g rozinek namočených v rumu smíchaným s vanilkovým cukrem.

Do těsta, které jsme si udělali v první části dále vmícháme: vejce, žloutky, mouku, sůl,med a cukr. Hněteme v robotu cca 15 minut. Poté přidáváme po kouskách měkké máslo dokud se nevstřebá. Těsto takto necháme 15 minut odpočinout. Poté přidáme rozinky a hněteme 10 minut, dokud nebudeme mít hladké těsto. Mísu přikryjeme a necháme kynout 2 hodiny, 2x se snažte těsto přeložit.

Těsto rozdělíme na dvě půlky. Vložíme do formy na Panettone nebo si vyložíme hrnec pečícím papírem a budeme péct v hrnci. (Pozor, aby neměl plastová madla).

Těsto ve formě/hrnci nahoře prořízneme do tvaru X a necháme ještě kynout 12 hodin.

Pečeme ve vyhřáté troubě, nejprve 10 minut na 200 stupňů, poté teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme 15 minut, poté ještě snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě hodinu. Hlídáme, zkusíme špejlí, zda těsto již nelepí.

TIP : Můžete místo rozinek použít třeba čokoládu.

TIP 2 : Panettone propíchněte skrz na skrz dole dvěma špejlemi a otočte vzhůru nohama. Takto nechte vychladnout, čímž docílíte toho, že vám nespadne “čepice“.

TIP 3 : Pro dokonale nakynuté těsto použijeme hladkou naši mouku českého původu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend