Topte úsporně díky dřevěným peletkám!

REKLAMA       Inzerce, 20.12.2021

Ze všech stran slyšíme o zdražování energií, mnozí z nás tak přemýšlí, jak by mohli nějakou tu korunu ušetřit. Bez energií se jen těžko obejdeme, to ale neznamená, že se s tím nedá nic dělat. Co takhle místo vytápění plynem nebo elektřinou vsadit na krbová kamna a topit třeba peletkami?

Co jsou pelety?

Že jste o nich ještě neslyšeli? Nejvyšší čas to změnit. Pelety jsou totiž ekologické a umožňují automatické a komfortní vytápění.

Lisují se z dřevěné piliny a mají podobu malých válečků a standardizovanou velikost, takže si peletová kamna sama mohou automaticky přikládat ze zásobníku, vy se o nic nemusíte starat. To ocení zejména ti, kteří už mají zkušenost s vytápěním pomocí dřeva.

Když vsadíte na peletky, odpadnou vám starosti se sháněním dřeva, jeho sekáním, štípáním, sušením i uskladněním. Nebudete muset dřevo ani složitě a často přenášet ke kamnům. Jen prostě jednou za čas dosypete do zásobníku pelety. Kamna si pak sama přiloží.

To potěší i praktické hospodyňky, protože vůbec nebudete otevírat dvířka kamen, ze kterých se vždycky vyvalí nějaký ten prach a kouř, což znamená jediné. Úklid.

Víte, že topení peletkami je nejen skoro bez práce a šetří vaše záda, ale i finance? Pro rodinný dům s tepelnými ztrátami mezi 60 a 70 GJ ročně vám stačí zhruba 3 až 4 tuny pelet, takže ve srovnání s plynem i elektřinou jde o úspornější řešení?

Jak s nimi topit?

Jen samotnými peletkami to samozřejmě nepůjde, ještě si musíte pořídit vhodná kamna, do kterých pelety nasypete. Sice je třeba počítat s nějakou počáteční investicí, na druhou stranu jde ale o pohodlný způsob vytápění, který je šetrný k životnímu prostředí.

Kamna na peletky navíc můžete ovládat na dálku, a to díky WLAN modulu. Zatopit si můžete třeba před odchodem z práce a vrátíte se do vyhřátého domova. Nezní to báječně?

Jak vybrat ta nejlepší peletová kamna?

Výběr kamen na trhu je široký, vybírat můžete jak mezi klasickými krbovými kamny s výměníkem nebo bez a kachlovými kamny, tak kamny na peletky. Ať už se rozhodnete pro kterákoli z nich, při výběru je třeba zohlednit hned několik věcí. Jinak se může snadno stát, že budete z kamen zklamaní.

  • Co od kamen očekáváte a k čemu je plánujete využívat? Chcete, aby kamna vytápěla jen místnost, kam jste je nainstalovali, nebo celý dům?
  • Jak velký prostor budou vytápět? S tím souvisí výkon kamen, který nesmí být ani příliš vysoký, ale ani příliš nízký. Ideální je poradit se s odborníkem, aby se nestalo, že kamna budete přetěžovat, nebo naopak přiškrcovat. Tím by došlo k nedokonalému spalování. Ve spalinách by byl zvýšený obsah oxidu uhličitého, dvířka budou zakouřená, v kouřovodech se usadí zplodiny.

Víte, že výkon kamen ovlivňuje i terciární spalování? To využívá vzduch vedoucí kanálky podél spalovací komory, kde se předehřeje na vysokou teplotu a podpoří kvalitnější spalování.

Náš tip na závěr: Zrekonstruovali jste své stávající bydlení? Máte pasivní nebo nízkoenergetický dům? Pak byste měli zvolit kamna s externím přívodem vzduchu, která k hoření nespotřebovávají vzduch, který doma dýcháte.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika