Burzovní kalendář 4/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Čtvrtý obchodní týden nového roku se ponese ve znamení ostře sledovaného zasedání Federálního rezervního systému a laviny hospodářských výsledků velkých amerických korporací. Předseda centrální banky Jerome Powell by měl podle očekávání širokého analytického konsenzu signalizovat první zvýšení úrokových sazeb na blížícím se zasedání v měsíci březnu. FED by měl nadále sundávat nohu z plynu ve snaze zrychlení přetrvávajícího boje s prudce rostoucí inflací ve Spojených státech. Techničtí giganti Microsoft, Apple a Tesla mají po výprodeji z minulého týdne představit své reporty výsledků hospodaření za poslední čtvrtletí minulého roku. Zatímco Spojené  království a eurozóna představí projekce dopadu koronavirové varianty Omicron na statistiky ekonomicky dat, zámořský makroekonomický kalendář přinese zejména údaje o americkém HDP za Q4 2021. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Americká centrální banka a první zvyšování sazeb

Poté co údaje z minulého týdne ukázaly, že inflace ve Spojených státech vzrostla na téměř čtyřicetiletá maxima, akciový investoři očekávají v novém týdnu od americké centrální banky více informací ohledně budoucího vývoje úrokových sazeb. Předseda Jerome Powell by měl naznačit, že FED podle svého měnového plánu ukončí stimulační program pro nákup dluhopisů na svém březnovém zasedání a na stejném meetingu začne s procesem zvyšování základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu.

Akciové trhy počítají, že představitelé FEDu zvýší úrokovou sazbu v průběhu roku čtyřikrát, investoři se však zaměří také na komentáře měnové autority ohledně její 9 bil. USD bilance. Powell by měl přitlačit na snížení rozvahy FEDu zejména v druhé polovině roku jako jeden ze způsobů zpřísnění měnové politiky. Zápis z prosincového zasedání naznačil, že úředníci vedli dlouhé diskuse o snížení objemu držených dluhopisů. Jakékoli náznaky, že by se rozvaha mohla snížit rychleji než bylo již zmíněno, by mohly podpořit výprodeje státních dluhopisů a akcelerovat propad technologických akcií.

Výsledková sezóna Q4 2021

Techničtí giganti Microsoft, Apple a Tesla budou mezi hlavními tahouny reportujících společností, které by v tomto hektickém týdnu měly oznámit výsledky za poslední kvartál minulého roku. Oblíbenec ze skupiny FAANG, společnost Netflix (NFLX), propadl během páteční obchodní seance o 21,79 % a podpořil výplach na indexech S&P 500 a Nasdaq poté, co zástupci společnosti předpověděli, že růst nových předplatitelů v prvním čtvrtletí nového roku bude na polovině toho, co očekávají analytické domy.

Podle analytiků se očekává, že Microsoft (MSFT), který oznámí výsledky během úterní seance, poprvé vykáže čtvrtletní příjmy ve výši více než 50 mld. USD. Muskova Tesla (TSLA) a gigant Apple (AAPL) by měly představit své reporty během středy a čtvrtka. Kromě technologií představí svá data řada dalších velkých společností: 3M (MMM), GE (GE), IBM (IBM), Intel (INTC), Caterpillar (CAT) a American Express (AXP). Boeing (BA), Mastercard (MA), Visa (V), McDonald's (MCD), Johnson & Johnson (JNJ) a Colgate-Palmolive (CL).

Volatilita poslední dní…

Zasedání americké centrální banky, probíhající výsledková sezóna a vývoj na amerických státních dluhopisech by měly udržet na akciových trzích zvýšenou volatilitu i v novém obchodním týdnu. Index S&P 500 a technologicky Nasdaq zaznamenaly největší týdenní procentní pokles od začátku pandemie z března 2020. Technologické společnosti do značné míry těžily z pandemie koronaviru a jejich akcie za poslední dva roky velmi prudce vzrostly. Technologické a růstové akcie však byly od začátku roku 2022 těžce zasaženy rychlým nárůstem výnosů státních dluhopisů pod vlivem očekávání, že FED přistoupí v boji proti vysoké inflaci na agresivnější přístup k řízení měnové politiky.

Makrokalendář a zámořská data

Ve čtvrtek Spojené státy zveřejní předběžné údaje o hrubém domácím produktu za čtvrté čtvrtletí, přičemž ekonomové očekávají anualizovaný růst o 5,2 %. Očekávání byla v posledních týdnech spíše podstřelena, jelikož rostoucí počet případů nakažených koronavirem, poháněný šířením varianty Omicron, zasáhl také ekonomické oživení v USA.

Ekonomický kalendář představí také prosincové údaje o osobních příjmech a výdajích. Ekonomové očekávají, že osobní výdaje prudce klesnou vzhledem k prudkému poklesu maloobchodních tržeb, který již byl zaznamenán v minulém měsíci. Dočkáme se i již tradičně týdenní zprávy o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti, která během minulého týdne povyskočila na tříměsíční maxima. Někteří ekonomové se obávají, že nárůst počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti spolu s prudkým poklesem prosincových maloobchodních tržeb by mohl být známkou toho, že ekonomika USA ztrácí dynamiku. Je ale velmi nepravděpodobné, že by právě toto zastavilo americkou centrální banku od březnového zvyšování sazeb.

Evropa a Spojeném království

Německo jako největší ekonomika eurozóny spolu s Francií a Španělskem zveřejní statistiky HDP za čtvrté čtvrtletí během pátečního obchodování. Čísla poodhalí dopad varianty Omicron na evropské hospodářské oživení. Eurozóna v pondělí zveřejní údaje výrobních a nevýrobních indexů nákupních manažerů (PMI), které ukáží, jak se v měsíci lednu předběžně dařilo ekonomické aktivitě v Evropě.

Spojené království také v pondělí zveřejní údaje PMI, a zatímco aktivita sektoru služeb v prosinci prudce zpomalila kvůli prudkému nárůstu počtu nakažených variantou Omikron, nová data naznačují, že ekonomická aktivita se začíná opět probouzet. Očekává se, že data budou od prosince vykazovat mírné zlepšení a zatím se zdá, že Bank of England je stále na dobré cestě k dalšímu zvýšení sazeb na jednání v měsíci únoru.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality