Kolumbijský prezident otevřel největší větrný park v zemi

mzv.cz, 25.1.2022

Kolumbijský prezident otevřel největší větrný park v zemi

25.01.2022 / 21:23 | Aktualizováno: 25.01.2022 / 21:27

Větrný park Guajira I je první kolumbijskou větrnou farmou uvedenou do provozu od roku 2005. Jedná se o jeden z celkem 14 plánovaných parků, které mají být v departamentu La Guajira v následujících třech letech postaveny. Investice do projektu, jenž je součástí vládní strategie diverzifikace kolumbijského energetického mixu, činila přibližně 19 miliónů USD. Kolumbie za poslední necelé čtyři roky zvýšila kapacitu výroby energie z nekonvenčních obnovitelných zdrojů energie (OZE) zhruba 25 krát.

V pátek 21. ledna 2022 došlo k významnému milníku v rámci kolumbijské energetické tranzice k nízkouhlíkové ekonomice. Za přítomnosti prezidenta Ivana Duqueho byla zahájena činnost větrného parku Guajira I, který se nachází v oblasti Cabo de la Vela na severním pobřeží Kolumbie. Právě v této oblasti dosahuje rychlost větru dvojnásobek světového průměru, takže komplex tvořený 10 větrnými turbínami má být schopen vygenerovat 20 MW. Pokryje tak energetickou spotřebu více než 33 tisíc domácností.

Guajira I je jedinou větrnou farmou postavenou v Kolumbii za posledních 17 let. Nyní vstoupila do zkušební etapy, komerční fáze by měla začít během prvního čtvrtletí tohoto roku. Podle Ministra energetiky Diega Mesy je projekt prvním z celkových 14 větrných parků, které by měly v oblasti La Guajira vzniknout. Dosud udělené licence v tomto regionu přitom slibují vygenerovat celkem 1366 MW.

Na realizaci komplexu za 75 miliard kolumbijských pesos, tedy necelých 19 miliónů USD, se podílela také soukromá energetická společnost Isagén. Ta ostatně v roce 2021 investovala zhruba 750 miliónů USD (3 bilióny pesos) na 14 projektů výroby čisté energie v různých částech země. Samotnou výstavbu parku, ukončenou v prosinci 2021, měla na starosti španělská skupina Grupo Elecnor.

Toto dílo, největší svého typu v zemi, vzniklo díky fiskálním a daňovým pobídkám nabízeným kolumbijskou vládou projektům v oblasti čisté energetiky. Park o rozloze 5,5 hektarů může vydávat certifkáty o snížení emisí (CER) a jeho fungováním poklesne emise oxidu uhličitého o 136 tun ročně. Prezident Duque při inauguraci uvedl, že v zemi probíhá revoluce v oblasti nekonvenčních OZE, které se ještě před třemi lety podílely na kolumbijském energetickém mixu pouze 0,2 %. Předpokládá se totiž, že tyto zdroje, zejména solární a větrné elektrárny, budou do konce tohoto roku zajišťovat 16 % a o rok později celou pětinu výroby energie v zemi. V roce 2050 by pak měla země získávat celých 20 % elektrické energie právě z větrných elektráren. Kolumbijská vodíková strategie si od masivního zvýšení kapacity nekonvenčních OZE také slibuje získání výsadního postavení výrobce zeleného vodíku v rámci regionu Latinské Ameriky.

Důležitost momentu podtrhuje fakt, že kolumbijská prezidentská kancelář na inauguraci větrného parku pozvala diplomatické zástupce vybraných zemí, mezi kterými nechyběla ani Česká republika. Vedoucí obchodně-ekonomického úseku Velvyslanectví ČR v Bogotě, Bohdan Malaniuk, tak měl příležitost se na vlastní oči přesvědčit o nezlomném odhodlání současné administrativy ve věci bezuhlíkové budoucnosti země a navázat cenné kontakty s důležitými stakeholdery z kolumbijského energetického sektoru. Prezidentské volby konající se v květnu 2022 mohou v mnoha ohledech změnit směřování Kolumbie. Nicméně podpora masivní výstavby nekonvenčních OZE je aktuálně prioritou všech hlavních politických proudů a dá se tedy předpokládat, že příznivé podmínky pro zahraniční investory v tomto sektoru budou přetrvávat.

 

Jana Hudcovská, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Bogotě

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie