Na vzrůstající nebezpečí kybernetických útoků již nestačí běžná ochrana firemních dat

Klasická ochrana firemních dat ve formě antiviru je stále méně dostatečná vůči současným bezpečnostním hrozbám. Jako velmi účinná ochranná vrstva proti kybernetickým útokům se ale z dlouhodobého hlediska jeví pravidelné bezpečnostní analýzy a monitoringy. Podle české společnosti DoxoLogic je nutné zastavit potenciální nebezpečí ještě v zárodku. K tomu slouží speciální programy a hardwarová zařízení, které hlídají provoz na serveru. Stále častěji jsou nutné i osobní kontroly firemních serverů.

V reakci na dlouhodobě se zvyšující počet phishingových, vyděračských a DDoS útoků začínají i malé podniky dbát na zabezpečení svých firemních serverů, počítačů a dat. Klasické antivirové řešení či softwarové firewally totiž nepostačují měnícím se trendům ve formách kybernetických hrozeb. Stále častější metodou ochrany začíná být bezpečnostní scanning, který nepřetržitě monitoruje veškerou aktivitu ve firemní síti. Podobné služby navíc poskytují i 24/7 dostupnou podporu na dispečinku a pravidelné technické kontroly firemních serverů.

„Otázka pravidelných bezpečnostních monitoringů je v tuzemském prostředí stále častěji skloňovaná. Vzhledem k rostoucímu trendu kybernetických útoků se tak pravidelný bezpečnostní sken může stát velmi účinnou ochranou,“ říká ředitel firmy DoxoLogic Martin Listopad.

Úniky dat mohou firmu přijít na miliony korun

V posledních letech se na poli kybernetických útoků proslavily tzv. vyděračské útoky, které na základě infiltrování do sítě stáhnou veškerá data společnosti, následně je smažou z firemních serverů, zašifrují a za jejich odblokování požadují výkupné. Hackeři takové útoky dále inovují a je tedy běžné, že kradenými daty vydírají třeba i partnery, investory či přímo zákazníky postižené firmy. „Stále častěji se ve světě setkáváme s útoky na firmy, jejíchž následky byly nejen pro postižený podnik prakticky devastující. Security Insight firemní data preventivně chrání a sleduje jednotlivé přístupy k nim. V případě jakékoli podezřelé aktivity dostává náš dispečink alarm a začínáme jednat,“ komentuje situaci Martin Listopad z DoxoLogic a dodává, že riziko úniku dat či úplné paralýzy fungování firmy by čeští podnikatele opravdu neměli brát na lehkou váhu.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika