CZE: Inflace těsně pod 10 %

Research, 15.2.2022
Včera zveřejnil ČSÚ dlouho očekávanou lednovou inflaciTrhy na ní čekaly proto, že vzhledem k silným nejistotám se sice čekala hodnota mezi 9,0-9,5 %, nicméně riziko bylo vychýleno silně nad 10 %.

Nakonec v lednu dosáhla inflace meziměsíčně 4,4 %, což meziročně znamená 9,9 %. Meziroční inflace je nejvyšší od července 1998.

Inflace by měla kulminovat během prvního čtvrtletí. Nedá se tak vyloučit, že by se mohla ještě zvýšit, když část firem a podnikatelů může přenést vyšší náklady za energie do svých cen. Na druhou stranu bude protiinflačně působit silnější koruna, negativní vliv cen energií na spotřebu domácností, negativní vliv vysokých sazeb ČNB na investice firem a méně expanzivní fiskální politika.

Od druhého čtvrtletí bude inflace postupně slábnout, a to především z důvodu vlivu srovnávací základny (po 12 měsících vypadnou z meziroční inflace loňská zvýšení cen). Vliv budou mít ale i výše vyjmenované faktory. 

Pro celý letošní rok čekáme inflaci ve výši 7,2 %, nicméně riziko je vychýleno směrem nahoru k 8 %.

Ačkoliv včerejší hodnota by mohla na první pohled zvyšovat šanci na to, že ČNB ještě v březnu zvýší sazby, nemusí tomu tak nutně být. Výrazný lednový nárůst inflace byl totiž způsoben především cenami energií a potravin, tedy nabídkovými faktory, proti kterým má měnová politika nízkou účinnost (to platí především pro energie; část růstu cen potravin poptávkou tažena být může). Vzhledem k nabídkovému charakteru inflace tak ČNB již nutně nemusí přes další zvýšení sazeb zasáhnout a mohla by zůstat zhruba půl roku tam, kde je. Navíc reakce měnové politiky proti nabídkovému šoku může být kontraproduktivní, protože s inflací se toho stejně moc neudělá, a jen mohou být výrazně utlumeny investice, které ekonomika potřebuje.

Obecně se ale ještě jedno 25-50 bodové zvýšení sazeb vyloučit nedá, protože z psychologického pohledu je aktuální inflace opravdu velmi vysoká, a ČNB tak může chtít vyslat do ekonomiky ještě jeden signál.

První pokles sazeb čekáme v srpnu, a na tom včerejší data nic nemění. 

Jiří Polanský, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie