Hypotéky jsou letos oproti loňsku dražší takřka dvojnásobně, měsíčně se splácí 20 tisíc korun

EKOSPOL, 17.3.2022

Hypoteční trh letos pokračuje v rychlé jízdě směrem vzhůru. Průměrná nabídková sazba hypotečního úvěru v březnu podle Fincentrum Hypoindex vzrostla v porovnání s předchozím měsícem o deset bazických bodů na 4,62 procenta. Oproti letošnímu lednu došlo k nárůstu o takřka půl procentního bodu. Loni v květnu se přitom průměrná nabídková sazba hypoték pohybovala kolem 2,4 procenta.

Při hypotéce na 80 procent hodnoty nemovitosti v celkové výši 3,5 milionu korun se splatností 25 let a tříletou fixací nyní domácnost na splátkách měsíčně zaplatí téměř 20 tisíc korun (19 697 korun).

Zájemci o hypotéku i ti, kterým letos končí fixace, se musí připravit na horší časy. Je velmi pravděpodobné, že hypotéky budou i nadále zdražovat a už brzy překročí pětiprocentní hranici. Výraznou roli v tom opět sehraje Česká národní banka (ČNB), která bude už na konci tohoto měsíce znovu rozhodovat o základních úrokových sazbách. Vzhledem k aktuálnímu vývoji ekonomiky a hlavně přetrvávajícím proinflačním tlakům se očekává další zvýšení těchto sazeb, což se promítne do zdražování komerčních úvěrů včetně těch hypotečních.

Během letošního roku čeká refinancování hypoték mnoho desítek tisíc lidí. Zatímco ještě před pěti lety mohl dosáhnout na dvouprocentní úrok, nyní jim banky nejspíše nabídnou úrokovou sazbu kolem 4,5 procenta. U hypotečního úvěru ve výši 3,5 milionu korun a pětiletou fixací se měsíční splátka kvůli tomu zvýší o podstatné čtyři tisíce korun. Ročně tak dá domácnost za splácení bydlení 48 tisíc korun více. To už je velmi podstatná částka, která dokáže negativně zatížit rozpočet mnoha rodin. Už nyní je nejvyšší čas připravovat se na tyto vyšší výdaje. Bez dostatečných rezerv se ze snů o vlastním bydlení může velmi rychle stát zlá noční můra.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky