Řasokoule jsou hitem posledních let. Jak o ně pečovat?

REKLAMA       Inzerce, 21.3.2022

Koupit si pokojovou rostlinu je nuda. A koupit si domácího mazlíčka je zas moc velký adrenalin a nutnost se mu přizpůsobit. Nejlepší by bylo najít něco, co by bylo takzvaně mezi. A i když se mnohým může zdát, že nic takového neexistuje, vyvrátíme vás z omylu. Existují totiž řasokoule, které jsou hitem posledních let. Víte, jak o tyto chlupaté kuličky správně pečovat?

Kde se vzala, tu se vzala řasokoule

Když člověk projde kolem řasokoule, musí se u ní alespoň na malou chvilku pozastavit. Vždyť vypadá jako taková plyšová kulička, která žije pod vodou a se kterou se můžete pomazlit. Nelze se divit tomu, že se stala opravdu trendem – už po zmíněném popisu máme tendenci si ji vzít domů a sledovat s ní oblíbený televizní seriál. Pojďme se však podívat na to, kde se vlastně vzala.

I když se u nás jedná o poměrně novinku, mezi námi už žije dlouhé roky. Nejedná se o žádný mech, jak se na první pohled může zdát, ale je to druh vlasovité zelené řasy, která se dožívá i stovky let. Jen je důležité se o ni správně starat. Tím se dožije nejen vysokého věku, ale také zůstane krásně zelená a bude dokonce i růst.

Co řasokoule potřebuje ke svému spokojenému životu?

Ve volné přírodě se s touto chlupatou kuličkou setkáte hlavně v mělčích jezerních vodách. Tady totiž mají dostatek světla, což ostatně budou požadovat i od vás. Jen si tedy dejte pozor na to, ať toho světla není až příliš. Zejména vystavení přímému sluníčku vede k poškození řasokoule a k jejímu zhnědnutí.

Řasokoulím se dopřává kromě světla také studená voda, která se pravidelně mění, a to zpravidla jednou týdně či jednou za čtrnáct dnů (podle potřeby). V rámci péče o kuličku je zapotřebí, aby byla voda stále studená, proto řasokouli nepokládejte k topení nebo do ložnice, kde je zejména pro prospané noci teplo větší.

Skleněná nádoba? Postačí

O tom, že se nejedná o tradiční pokojovou rostlinu, svědčí i fakt, že se neumísťuje do tradičního květináče, jako je tomu v případě monstery, dracény nebo jiné rostliny. V tomto se podobá spíše domácím mazlíčkům – vkládá se totiž do skleněné nádoby jako akvarijní rybičky. Důvodem je především potřeba světla – díky proskleným „stěnám” má řasokoule světlo ze všech stran.

I když ji můžete nechat v samotné vodě, prostor můžete stejně jako zmiňovaným rybičkám trochu zvelebit. Řasokoule má ráda oblázky, propláchnutý písek nebo mušličky či nejrůznější kamínky.

Řasokoule se nekrmí ani nehnojí

Ano, tato plyšová kulička je sice něco mezi pokojovkou a domácím mazlíčkem, na druhou stranu je to stále individuální kategorie. Proto je třeba k ní i individuálně přistupovat. Na rozdíl od domácích mazlíčků se nekrmí, na rozdíl od pokojových rostlin se nehnojí. Pořád je to totiž řasa, která je z fotosyntézy. A k životu kromě světla a pravidelné výměny vody opravdu nic víc nepotřebuje.

Mazlení? To má ráda!

Jak ale bylo zmíněno, lidé si řasokouli kupují proto, že ji mají místo klasického domácího mazlíčka. Mohou se s ní totiž mazlit. No, ne mohou, ale musí! To má totiž opravdu ráda. Má kulovitý tvar, který jí můžete zachovat tím, že si ji vezmete do dlaní a pod proudem tekoucí vody ji něžně poválíte.

Zjistili jste, že se vám bohužel rozpadá? Neznamená to, že hnije, právě naopak – je to ten nejlepší čas na její rozmnožování. Pokud vám však jedna kulička stačí čili není vaší prioritou mazlíčka rozmnožit, svažte kuličku velmi jemně nití (příliš ji neutahujte) a pak to už nechte na ní. I když roste velmi pomalu, dříve nebo později se hezky sroste.

Jak poznat, že hnije?

V souvislosti s již řečeným stojí za zmínku říct, jak poznat, kdy řasokoule hnije. Prozradí ji především její vzhled. Zhnědnutí na povrchu nebo nepěkná napadená místa. V takovém případě ji však můžete zachránit tím, že místa vyříznete nebo odstřihnete a přenesete ji na chladnější místo, kde je však stále hodně světla.

Pokud vás tento článek zaujal natolik, že uvažujete nad koupí řasokoulí, doporučujeme vám navštívit stránku www.rasokoule.eu, kde najdete řasokoule v různých velikostech a dokonce i ručně dělané dózy z borosilikátového skla.

Foto: Rasokoule.eu

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry