Varná deska dělá kuchyň kuchyní, tak která patří do té vaší?

REKLAMA       Inzerce, 23.3.2022

Kuchyň je místnost určená k vaření skvělého jídla a bez kvalitní varné desky uvařit chutný pokrm zkrátka nejde. Taková varná deska je jedním z nejdůležitějších spotřebičů kuchyně, a proto by se její výběr neměl rozhodně zanedbávat.

 

Kuchyň je důležitou místností celého bytu, protože zde vytváříme chutná jídla a trávíme společný čas s rodinou. Pro příjemnou a pohodlnou přípravu pokrmů je právě varná deska nedílnou součástí kuchyně. Varnou desku používáme denně, proto je její kvalitní funkčnost opravdu důležitá a neměl by se její výběr zanedbávat. Při takovém výběru je dobré sledovat několik parametrů a mezi tyto základní parametry patří energetická náročnost, výkonnost a moderní funkce. Nejen výběr varné desky je celkem oříšek, ale i správné umístění je potřeba dodržet podle pravidel.

 

Jaké jsou druhy varných desek?


Pokud se pustíte do rekonstrukce kuchyně, rozhodně nezanedbávejte výběr spotřebičů, převážně tedy varné desky. Jak už jsme zmínili, varná deska je nejdůležitějším spotřebičem celé kuchyně a to proto, že nám umožňuje přípravu jídla, pro kterou je právě kuchyň stavěná. Ještě před jejím výběrem je potřeba vědět, jaké existují nejzákladnější druhy varných desek a jaká je vhodná právě pro vaše využití.

 

Druhy varných desek:


Indukční varné desky

V dnešní době jsou indukční varné desky tou nejoblíbenější variantou, kvůli své specifické funkčnosti. Indukční desky vytváří teplo pouze v místě, kde je umístěn hrnec nebo pánev, což je velkou výhodou nejen, co se týká úspory energie, ale také z pohledu bezpečnosti. Vhodné jsou do rodin, kde jsou děti, které často se šmátravýma rukama sáhnou kam nemají a neštěstí je na světě. Takové opaření o žhavou varnou desku u malého dítěte je velmi nepříjemná záležitost. Indukční varné desky fungují na principu elektromagnetické indukce, proto je potřeba mít speciální nádobí, které je kompatibilní s deskou. Dnes však lze toto nádobí sehnat za velmi dostupnou cenu. Indukční desky mají mnoho dalších výhod a mezi ně patří rychlost ohřevu, rovnoměrnost, snadná údržba a v neposlední řadě úspora za energie.

 

Plynové varné desky

Plynové varné desky patří k nejstarším varným deskám, však ani dnes nevychází z módy. Naopak se stále modernizují a vyrábějí v designových stylech, které vytváří dokonalý vzhled celé kuchyňské linky. Jde o cenově dostupnou varnou desku, která má vysoký výkon a umožňuje okamžité zahřátí. Plynové desky jsou velmi jednoduché na používání, velmi úsporné, nezpůsobují žádný nepříjemný hluk a jsou cenově dostupné.

 

Ostatní varné desky

Nejčastěji využívanými jsou právě indukční a plynové varné desky, oblíbenost mezi uživateli však najdou také sklokeramické varné desky, litinové a kombinované. Však stále více rodin se přiklání více k indukčním a plynovým deskám.


Kam varnou desku umístit?


Varná deska by se měla umístit v dostatečné vzdálenosti od dřezu, tedy ideálně 90 cm daleko. Dále není vhodné umístit přímo ke zdi nebo do rohu, ale umístit tak, aby kuchyňská deska tvořila malý rámeček okolo varné desky, tedy ideálně 20-30 cm od zdi nebo od konce kuchyňské linky. Plynové varné desky není vhodné umístit přímo pod okno, protože může dojít ke sfouknutí plamene. Nezapomínejte také na odkládací plochu vedle varné desky, pokud takové místo vedle nemáte, doporučujeme nainstalovat výsuvnou desku pod spotřebič. Při vaření je vždy potřeba hotové jídlo přesunout na talíř či do jiné nádoby, proto je vhodné mít ihned vedle spotřebiče plochu, kam můžete horký pokrm přesunout.

 

 Pokud si nevíte rady s výběrem té správné varné desky, neváhejte se obrátit na ověřenou firmu Elica CR, která má široký výběr těchto produktů a dokáže vám s výběrem poradit.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně