Jak vypěstovat voňavé bylinky a těšit se z nich celou sezónu

pěstování byliny zahradničení

Tápete v tom, které bylinky mají rády sluneční lázeň a jaké se raději schovají do stínu? Nevíte, kam rostlinky zasadit nebo jak vydatnou a častou zálivku potřebují? Pojďte to zjistit.

 

Od sluníčka až po stín

 

Mezi středomořské bylinky, které se nemohou nabažit slunečních paprsků, patří rozmarýna, levandule, oregano, tymián, estragon, saturejka, šalvěj či yzop. Pro tyto rostlinky je nejlepší vybrat takové místo, které je od rána do večera zalité sluncem.

 

TIP: Víte, že čím více se středomořské bylinky vyhřívají, tím aromatičtější jsou? Jejich listy pak více voňavých silic!

 

Některé bylinky se rády schovají před nejpalčivějšími paprsky do stínu, úžeh příliš nevítají. Polostín tak uvítají například bazalka, petržel, pažitka, kopr, kerblík nebo koriandr. Na rozdíl od středomořských střízlivek mají rády u kořínků dostatek vláhy, jinak jejich lístky začnou brzo vadnout.

Pokud nevíte, co se stinným koutem zahrady či ne příliš osvětleným balkonem, zasaďte tam mátu, meduňku či stévii. Těm prudké slunce příliš nesvědčí.

 

Půda je základ

 

„Bylinky nejsou na půdu nijak zvlášť náročné. Vystačí si s nehnojeným kusem záhonku a v květináči se spokojí s namíchanou zeminou s pískem a trochou kompostu. Nezapomeňte na dno přidat drenážní vrstvu, kterou zastane vrstva obyčejných kamínků. S hnojením bylinek to není dobré přehánět, protože s příliš rychlým růstem ztrácejí své aroma,“ vysvětluje Michala Brabcová, zahradnice Weiki.

 

Přiměřená zálivka

 

Záhonky s voňavými bylinkami je dobré zalévat ráno či večer, nikdy je nezaléváme přes den za největšího žáru. Zálivka nemusí být tak častá, ale je třeba, aby byla vskutku vydatná. Díky tomu voda proteče do hlubších vrstev půdy a rostlinky jsou tak nuceny natahovat své kořínky co nejdále. Pokud jednou za 10 dní do zálivky přidáte navíc probiotika, pomohou bylinkám k bujnějšímu kořenovému systému a pak je jen tak nějaké sucho nezaskočí.

 

TIP: V parném létu zalévejte bylinky večer, ale na jaře a na podzim volte raději ranní zálivku. Jejich lístky za dne rychleji uschnou, a tak předejdete plísňovým onemocněním.

 

Naopak bylinky v květináčích je dobré zalévat častěji a pomálu, aby se kořínky zbytečně netopily a nehnily. I bylinkám pěstovaným v nádobách je dobré dopřát probiotickou zálivku, aby se lépe vypořádávaly s teplotními rozdíly, protože se květináč na slunku dokáže pořádně rozpálit.

 

Semínko či sazenička?

 

Pokud si chceme vsadit na jistotu, je nejlepší koupit již vypěstovanou bylinkovou sazeničku. Jen pozor, musíme ji důkladně prohlédnout, jestli je zdravá, bez škůdců či chorob. Kdo si chce vypiplat bylinku hezky od semínka, je dobré sáhnout po těch, jejichž semínka velmi dobře klíčí, jako je například bazalka, majoránka, pažitka, řeřicha či koriandr. Naopak u meduňky, šalvěje, levandule či rozmarýnu je často pěstování ze semínek dobrodružství, a tak se vyplatí koupit už vzrostlou sazeničku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada