Nejvoňavější bylinky do vaší zahrádky i kuchyně

zahrada kuchyně byliny

Vybrali jsme pro vás ty nejvoňavější nenáročné bylinky, které snadno vypěstujete na své zahrádce i v květináči za oknem. Jak o ně pečovat, aby vám dělaly radost celou sezónu? Čtěte.

Pronikavá máta

Máta je nenáročná bylinka, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Její pronikavá chuť v létě osvěží limonádu, koktejl, saláty i omáčky. Na rozbouřené zažívání je máta nejlepším lékem a v zimě pomůže s kdejakým nachlazením. Mátu je dobré držet trochu zkrátka, protože se velmi ráda rozrůstá, kam jen může. Jasné hranice jí vymezí jedině květináč!

Voňavá rozmarýna

Jakémukoli masu dodá tahle bylinka na výtečné chuti a skvělá je i k nakládané zelenině či sýrům. Rozmarýna potřebuje skutečnou sluneční lázeň, stín jí nesvědčí. Aby byla spokojená a vydržela ve skvělé kondici dlouhá léta, měli bychom ji zasadit do velmi propustné půdy. Do zálivky ji občas přidejme probiotika, stejně jako ostatním bylinkám. Rostlinka si tak vybuduje bohatý kořenový systém a kdejaký rozmar počasí ji nepřekvapí. Bylince pomůžou k větší vitalitě, bohatšímu aroma a výraznější chuti.

TIP: Rozmarýnu je dobré zasadit rovnou do pěkného květináče, abychom ji na zimu mohli ukrýt někam před mrazy, které nesnese.

Dobromyslné oregano

Oregano má v českém jazyce přiléhavé jméno dobromysl, protože si snadno poradí se zachmuřenou náladou. Má raději sušší teplé místečko, kde se může roztahovat a provonět své okolí. V kuchyni je všestrannou bylinkou a neztratí se v teplých ani studených pokrmech. V zimě se zas můžeme zahřát a potěšit dobromyslným aromatickým čajem.

Letní bazalka

Tuhle bylinku máme všichni spojenou s teplým létem a voňavými rajčaty. Není vůbec náročná na pěstování a ze semínek ji vypěstujeme hravě! Má ráda propustnou humóznější půdu s dostatkem vláhy (ale ne přemokřenou!). Nejlépe se jí daří v květináči, na záhoncích si na ní rád pochutná kdejaký brouček. Lístky si můžeme usušit a v zimě si udělat lahodný sladce chutnající čaj.

Řízná pažitka

Nikomu by na zahrádce či v květináči neměl chybět trs šťavnaté pažitky. Z jara vyráží jako jedna z prvních bylinek a její řízná chuť skvěle dochutí každou pomazánku či ozdobí zlatavé pečené brambory.

TIP: Jíst můžeme i její krásně fialové květy! Nebo je můžeme nechat čmelákům a včelkám, kteří je doslova zbožňují.

Čarovná šalvěj

Šalvěj je jedna z nejmocnějších bylin! Je úžasnou léčivkou díky svým antibiotickým účinkům, které oceníme například při zánětech v ústech či při nachlazení. V kuchyni se božsky hodí k pečenému či grilovanému masu. Ráda si hoví v humózní hlinitopísčité půdě a nepotřebuje příliš živin ani vody. Velmi ráda se slunní a čím vyhřátější její stanoviště je, tím více voní!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada