Kvalitní spánek pro kvalitní život – jak se vyhnout chybám ?

Kvalitní spánek bývá často podceňován a přitom má výrazný vliv na náš život i mimo postel. Ke zdravému životnímu stylu nestačí totiž pouze fyzická aktivita a pestrá strava, ale také regenerace během spánku. V současné době, kdy všichni někam spěcháme a neustále se stresujeme, může být usínání velkým problémem. Přinášíme pár tipů, které zaručí kvalitní spánek a energii na celý den.

Pravidelnost je klíčem

Až dvě třetiny lidí nesplňují doporučených 8 hodin spánku, což je, jednoduše řečeno, chyba. Zvýšené riziko různých chorob a oslabená funkce imunitního systému má často kořeny právě v nedostatku spánku, takže není dobré ho podceňovat. Pokud víte, že je pro vás osmihodinový spánek nedosažitelný, snažte se alespoň spát co nejvíce a chodit spát a vstávat v přibližně stejný čas, a to i o víkendu. Naše tělo si totiž velmi rychle zvyká na určitý rytmus.

Jídlo a jeho vliv na spánek

Pokud se bavíme o jídle v souvislosti s kvalitou spánku, je klíčová zejména večeře. Ta by neměla být tučná, smažená nebo příliš kořeněné či sladká. Zaměřte se spíše na lehká jídla, při jejich konzumaci není potřeba větší činnost organismu při trávení a ten je potom připraven jít spát. Jestliže občas rádi vyrazíte do společnosti a víte, že se takovému jídlu nevyhnete, dejte si ho maximálně dvě až tři hodiny před tím, než ulehnete do postele. K jídlu patří samozřejmě i pití, v tomto případě dejte stop alkoholu a kofeinu.

Základ v podobě kvalitní matrace

Základem dobrého spánku je jednoznačně kvalitní matrace, jejíž výběr bychom neměli zanedbat nebo podcenit. Při nákupu matrace je důležité zaměřit se na několik faktorů, dle kterých ji budete vybírat. Patří mezi ně například věk, hmotnost a dokonce i preferovaná spánková poloha. Nejdůležitější by však měl být vlastní pocit.  širokého výběru různých matrací, postelí, polštářů nebo např. peřin můžete také zdarma poradit s vyškolenými specialisty na zdravý spánek, a to online či přímo v některé z prodejen.

Stop modrému světlu v posteli

Modré světlo je v poslední době komunikovaným tématem, což má své důvody. Nejenže nás obklopuje dennodenně, ale zároveň je také tichým narušitelem spánku. Proto je dobré zaměřit se na odložení telefonu, notebooku či vypnutí televize aspoň hodinu před spánkem. Pokud však víte, že nezvládnete jednu z těchto aktivit vytěsnit, pořiďte si brýle blokující modré světlo.

Nedostatek spánkového hormonu

Zvyšte produkci spánkového hormonu, tzv. melatoninu. Melatonin je hormon, jenž reguluje fáze spánku, tím napomáhá například rychlejšímu usnutí a také kvalitnějšímu spánku. Zvýšit jeho produkci můžete i díky konzumaci mandlí, banánů, ovesných vloček, nebo také pomocí různých doplňků stravy.






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry