Energie, rekonstrukce či vedení účetnictví. Bytové domy čím dál častěji spravují odborníci ze specializovaných firem

REKLAMA       Inzerce, 31.3.2022

Na bytové domy v České republice dopadá čím dál více legislativních, administrativních i technických požadavků, se kterými si společenství vlastníků často neví rady. Jejich předsedové jen velmi náročně udržují krok s dobou, a tak je čím dál častější variantou, že se obyvatelé nakonec rozhodnou agendu předat odborné firmě.

 

V Praze i pod sjezdovkou. Starosti správců bytů se neliší


Mezi přední poskytovatele správcovství bytových fondů, investičních bytů či vedení společenství vlastníků patří společnost Prague Property Management, která se na trhu pohybuje již čtvrt století. Navzdory svému jménu se nestará jen o nemovitosti v Praze, ale také ve Špindlerově Mlýně, který je mekkou českých lyžařů a snowboardistů. Celkem je v její správě více než 10 000 bytů, které mimo jiné využívají digitalizovaného elektronického domovního asistenta EDA a nemusí řešit běžné starosti, které jinak dopadají na hlavu výboru SVJ.

 

Obrovským tématem, které ovlivňuje všechny koncové spotřebitele, je bezprecedentní energetická krize v Evropě, a tedy i potřeba ekonomicky efektivní správy budov. Profesionální firma se postará o evidenci vlastníků i nájemníků, rozpočítání a vyúčtování záloh na energie, příspěvků do fondu oprav a dalších plateb, kontrolou faktur a závazků, a samozřejmě také o vedení účetnictví společenství vlastníků. SVJ v Česku dlouhodobě patří do šedé zóny, kterou Finanční správa zatím spíše přehlíží, to však na zákonné povinnosti vést kvalifikovaným způsobem účetnictví pro každé společenství vůbec nic nemění.

 

Nejistota ve stavebnictví i nový stavební zákon


Před majiteli nemovitostí v bytových domech, kteří se chystají na větší i menší rekonstrukce podléhající schválení příslušných úřadů, teď taktéž stojí mnoho otázek. Přístavby, které jsou charakterizované jako novostavby, taktéž spadají do působnosti novelizované celoevropské směrnice o energetické náročnosti budov, v plánu je kompletní digitalizace stavebního řízení i jeho převedení z rukou samospráv na krajské úřady v roce 2023. Znatelný začíná být i odliv zahraničních pracovníků z Česka. Volání po odborné správcovské firmě, která se o veškeré náležitosti související s bytovým domem postará, je tak čím dál tím silnější a častější.

 

Zdroj: Prague Property Management

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy