Nové, závazné limity pro posuzování hypoték - od 1.4. se mění pravidla

Od 1. 4. 2022 se mění pravidla pro posuzování žadatelů o hypoteční úvěr. Úvěrové ukazatele budou banky zohledňovat u nových úvěrů, v případě refinancovaných úvěrů jen v případě, že se původní úvěr navýší. Při refixaci k novému posouzení klienta nedochází, tzn. nové limity se neuplatňují.

Banky jsou povinné od tohoto data poskytnout pouze takové úvěry, kde výše hypotečního úvěru dosahuje maximálně 80 % hodnoty zastavené nemovitosti (ukazatel loan-to-value, LTV). Pro žadatele mladší 36 let je tento limit posunut na 90 %.

Poměr výše celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu (ukazatel debt-to-income, DTI) nesmí přesáhnout 8,5násobek (pro žadatele mladší 36 let je limit posunut na 9,5násobek) a maximální výše měsíční splátky dluhu vůči čistému měsíčnímu příjmu žadatele (ukazatel debt-service-to-income, DSTI) nesmí převýšit 45 % (pro žadatele mladší 36 let nesmí být vyšší než 50 %).

Mírnější hranice pro žadatele do 36 let se vztahují pouze na úvěry, které slouží k nákupu jejich vlastního bydlení.

Při refinancování úvěru (přechod se stávajícím úvěrem do jiné banky) bude banka nově posuzovat limity úvěrových ukazatelů jen tehdy, bude-li klient žádat navýšení hodnoty jistiny úvěru.

Při refixaci (stanovení nové úrokové sazby ke konci doby její fixace v původní bance) k novému posouzení klienta nedochází, tzn. nové limity se neuplatňují.

Poskytovatelé mohou udělit výjimku a souhlasit s hypotékou, která nemusí splňovat všechny limity. Musí však být přesvědčeni, že žadatel daný úvěr v budoucnu bez problémů splatí. Objem takových úvěrů však nesmí přesáhnout 5 % celkového objemu hypoték poskytnutých v předcházejícím kalendářním čtvrtletí.

Vzhledem k tomu, že vyhlašování je upraveno zákonem o České národní bance, je závazné pro všechny poskytovatele úvěrů na bydlení na českém trhu. Musí se jimi řídit jak pro banky a nebankovní poskytovatelé dohlížení ČNB, tak přeshraniční subjekty, které nabízejí na území ČR hypotéky, např. pobočky zahraničních bank.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika