Dobu hypoteční střídá doba nájemní

Bydlet ve vlastním je pro některé obyvatele České republiky velmi důležité. Jenže získat vlastní bydlení je pro člověka s průměrným platem čím dál tím těžší získat. Česká národní banka od září loňského roku zvýšila úrokové sazby pětkrát. Naposledy minulý týden. Hypotéky i nemovitosti tedy zdražují a mnozí se budou muset smířit s tím, že na vlastní bydlení nedosáhnou. Dobu hypoteční, tedy střídá doba nájemní.

Pro běžného člověka s průměrnou mzdou se sen o vlastním bydlení čím dál víc vzdaluje. Ceny nemovitostí jsou vysoké, je jich málo. Navíc od 1. dubna Česká národní banka zpřísnila pravidla pro poskytování hypoték, a to zvlášť pro žadatele starší 36 let. Takže i na hypotéku musí mít lidé skoro nadprůměrný plat a úspory v řádech sta tisíců korun. Další variantou je ručení jinou nemovitostí. V poslední době čím dál víc rodičů ručí dětem svým vlastním bytem, aby si jejich potomci mohli vzít hypotéku a bydlet ve vlastním.

„Jisté řešení představují nájmy, ale ty vzhledem k rostoucím cenám nemovitostí také rostou. Nájmy budou pravděpodobně ještě zdražovat, a to kvůli tomu, že majitelé bytů, kterým letos končí fixace u hypoték budou refinancovat své půjčky s vyšší úrokovou sazbou,“ uvádí Jakub Veverka, hlavní ekonom z realitního portálu Videobydleni.cz.

Každopádně kvůli nájmu není potřeba tak vysoký vstupní kapitál, jako pro pořízení nemovitosti na hypotéku. Majitelé nemovitostí, kterým se letos kvůli refinancování hypoték zvýší měsíční splátky hypotéky, budou chtít navýšit i nájem svým nájemníkům.

Podle našich dat meziměsíční zvyšování nabídkových cen nájemního bydlení v celé ČR roste od ledna 2022 průměru o 1,25 procenta,“ dodává Jakub Veverka. 

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika