Vinylovou podlahu nainstalujete i sami

 

 

 

Výhody vinylové podlahové krytiny

Vinylová podlaha je známá svou všestranností a odolností. Je příjemná na dotek bosou nohou a snadno se udržuje. Kromě odolnosti vůči vlhkosti je vinyl rovněž odolný vůči skvrnám a dokáže tlumit hluk, díky čemu je preferovanou podlahovou krytinou pro rodiny s dětmi a domácími mazlíčky. Navíc se snadno pokládá. „Systém „klik“ zaručuje spolehlivou a rychlou instalaci. Krytina se klade na pevný a rovný povrch z betonu. Jednoduše se pokládá i přímo na již existující keramickou dlažbu nebo původní vinylovou podlahu. Ovšem vždy za předpokladu, že současný podklad je plně funkční,“ zdůrazňuje Richard Klička, odborník z oddělení podlahových krytin v projektových marketech Hornbach.

Jaké nástroje a materiál potřebujete

Pokládka vinylové podlahy si vyžaduje běžné nářadí. „Na řezání vinylových lamel si vystačíte s nožem, na menší kousky jsou vhodné kleště, kterými lze nařezaný kus lépe odlomit. Na vyřezání otvorů do lamel, například pro trubky od topení, vám bude stačit sada vykružovacích pil,“ hovoří Zlatko Slebodník, odborník z oddělení nářadí a železářství v projektových marketech Hornbach.

Na úpravu vinylových lamel budete dále potřebovat parotěsnou fólii, kročejovou izolaci, zarážecí klíny, ukončovací lišty, lepidlo a silikón. Všechen materiál by před instalací měl být připraven v dané místnosti. „Materiál musí být 48 hodin uskladněný v prostorech, kde se bude pokládat. Přizpůsobí se tak podmínkám místnosti, ve které nesmí být vlhkost vzduchu nižší než 40 % a vyšší než 70 %. Před samotným kladením nezapomeňte materiál zkontrolovat,“ radí Richard Klička.

Kolik materiálu nakoupit?

Před montáží změřte velkost místnosti, abyste zjistili, kolik vinylových desek potřebujete. Snažte se, aby měření byla co nejpřesnější. Podlahy nakupte přibližně o 10 až 20 % více, než si myslíte, že budete potřebovat. Zajistíte si tak dostatek desek na podlahu v celé místnosti, jakožto i přídavné desky na řezání nebo příští výměny.

Pokládka krok za krokem

Pokud již máte všechen materiál a nářadí připravené, nastal čas na samotnou pokládku podlahové krytiny. Existuje několik způsobů instalace vinylové podlahy: suché lepení, vlhké lepení, plovoucí nebo volná pokládka. Plovoucí pokládka je nejoblíbenější a provádí se pomocí klik systému. Připravili jsme jednoduchý návod plovoucí montáže.

Příprava povrchu – podklad je nutné dokonale vyčistit. Na vyrovnání nerovností lze použít také silnější kročejovou izolaci.

Na čistý a rovný podklad položte parotěsnou fólii tak, aby jednotlivé kusy přes sebe přesahovaly o 20 cm. U zdi materiál vytáhněte do výšky 2 cm. Kusy k sobě přilepte lepicí páskou. Na parotěsnou fólii následně položte kročejovou izolaci, jež slouží jako zvuková izolace. Pokud je kročejová izolace součástí vinylových lamel, tento krok vynechte.

Položte první řadu lamel. Mezi stěnou a lamelami nechte mezeru 10 mm, kterou zafixujete zarážecími klínky. Poslední lamelu u zdi odměřte a seřízněte. Zbývajícím kusem začněte nový řádek.

Druhou řadu lamel začněte pokládat tak, aby přesah jednotlivých dílů podlahy nebyl menší než 20 cm.

Když je dlažba položená, naměřte ukončovací lišty a jejich konce seřízněte v úhlu 45 stupňů. Naneste lepidlo a přilepte lišty na stěnu.

Mezery u dveří vyplňte silikonem a zahlaďte gumovou stěrkou.

Richard Klička z Hornbachu má radu i pro mistry, jež pracují s velkou plochou. „Na každých osmi metrech udělejte dilatační spáru kvůli možným změnám způsobeným teplotou nebo vnějšími silami. Vyvarujte se pokládání podlahy v jednom „kuse“, například přes dvě místnosti. U každých dveří by měla podlaha končit, a za nimi zase začínat.“

Video návod na pokládku naleznete na https://www.hornbach.cz/navody/jak-nalepit-vinylovou-podlahu/

 

 

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry