Na vlně Wabi Sabi - vneste do svého domova jednoduchost a krásu bydlení


Vneste do svého domova jednoduchost a krásu spojenou s japonskou filosofií Wabi-Sabi

bydlení ala Wabi-SabiFilosofie wabi-sabi má kořeny ve starém Japonsku u zenových mnichů a čajových mistrů. Základní myšlenkou je hledát krásu uvnitř věcí, uvědomit si pomíjivost času a materiálních předmětů, zaměřit se na život sám a najít si čas i prostor pro sebe. Tento styl bydlení tíhne ke skromnosti a minimalismu.

Wabi“ označuje rustikální eleganci nebo přirozenou jednoduchost, zatímco „sabi“ oslavuje nedokonalost a touhu najít krásu  i v nedostatcích, které přicházejí s věkem. Společně toto slovní spojení vyjadřuje touhu po objevování věcí, takové jaké jsou, místo přemýšlení nad tím, jaké by měly být. Autenticita a asymetrie. To jsou dva výrazy, které s japonských stylem bydlení dokonale ladí. Přikrášlování věcí je zcela nežádoucí, naopak přirozenost vzhledu je braná jako poklad. Jestli ještě nevíte, co si pod tímto stylem představit, tak v interiéru wabi-sabi často uvidíte oprýskanou omítku, cihlové zdi, neglazovanou keramiku, vybledlé čalounění nebo ošlapaný koberec. Zároveň je těchto věcí minimum, aby přesně vyniklo jejich kouzlo.

Jednoduchost a návrat k intuici

Protikladem k zrychlené a stresem poznamenané době sledujeme delší dobu trend návracení se k přírodě a sobě samým. Naše přirozenost a podstata je upozaděná ve stínu nejnovějších technologií a digitalizace. K populárním filozofiím v duchu hygge, které vzývají teplo domova, přichází tento interiérový trend z Japonska. Koncept Wabi Sabi přidává k teplu domova a pohodlí ještě potřebu autenticity, skutečné hodnoty věcí a upřednostňuje nedokonalou krásu.

Tato filosofie, přijímá přirozený životní cyklus, který se týká i věcí a jejich přirozené proměny a vzhledu v důsledku opotřebení. Opírá se o tři základní principy: neexistuje dokonalost, nic netrvá věčně a nic není hotové.


 

 





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry