Velikonoce bez krutosti

Co je vlastně na Velikonocích kruté?

A jak to tedy udělat, aby nikdo netrpěl a  my si Velikonoce užili? 

Ať už si kladete také obdobné otázky nebo vás slovo "krutost" v souvislosti s Velikonocema vůbec nanapadlo - jsou to přeci svátky jara, mláďat, znovuzrození - Ježíš vstal z mrtvých, ... Ale je to tak opravdu? A víme, jak oslavit Velikonoce bez toho, aby někdo trpěl? tedy v duchu ahimsa - nenásilí?

Kdo jsou oběti Velikonoc?

Jehňata - no jo, řeknete si, ale v ČR přeci chovají ovečky jen lidi na dvorku. Ano, velkochovy ovcí totiž právně u nás nejsou. To však neznamená, že neexistují intenzivní chovy, které chovají ovce primárně na maso. Asi jen 10% z nich prodává svá jehňata na jatka (jedná se o cca 10.000 jehňat v období Velikonoc). Celkově je v ČR jako velikonoční pochoutka usmrceno kolem 130.000 jehňat. Většina z nich domácí porážkou. Tzn. bez kontrol veterináře a amatérsky.

Kohoutci - víte, že za každou slepičkou stojí jeden kohoutek? Je totiž normální, že se rodí samci i samičky. Kohoutci jsou ale ve vaječném průmyslu navíc. Jejich život končí záhy po vylíhnutí. Někde plynováním a někde rozemletím, či rozdrcením bez omráčení.

Slepičky - vaječný průmysl je celkově dost šílený, to už všichni víme. Ale vejce jsou symbolem Velikonoc a jejich prodej velmi stoupá. Pokud jste někdy zažili klasické koledování, víte, že vejci se neskutečně plýtvá a samozřejmě většina z nich pochází z klecových chovů. 

A jak na Velikonoce bez krutosti?

Udělejte si vlastní tradice

  • Chcete s dětmi malovat kraslice? Použijte dřevěná vejce nebo třeba pomalujte voskem citrony.
  • Připravte pro koledníky rostlinné dobroty, stejně tak, jako můžete udělat rostlinnou hostinu pro rodinu.
  • Jste-li zruční, můžete pro děti vyrobit nějaké hračky,třeba ušít králíčky nebo upéct perníčky.

A co si dát k jídlu?

Nádivka- rohlíky (u kupovaných je třeba ohlídat sádlo) 3ks, instantní kukuřičná polenta (příp. rozmačkané tofu), zeleninový bujón, uzené tofu / uzený tempeh (či veganské uzeniny), strouhanka (nebo pečící papír), řepkový olej, sůl (ideálně černá sůl), pepř, majoránka, kopřivy, zelená petržel, čerstvý špenát.

 

Nakrájíme rohlíky a navlhčíme zeleninovým bujónem (pokud by byly moc mokré, tak nechat okapat). Přidáme k nim na kostičky nakrájené uzené tofu, uzený tempeh a příp. další veganské výrobky (veganské chilli párky, sojový salám apod.). Přidáme nasekané zelené bylinky, sůl (černá sůl dodá vaječnou chuť), pepř a majoránku. Poté ke směsi dáme ve vodě rozmíchanou polentu nebo rozmačkané bílé tofu (s trochou rostlinného mléka či vody). Směs by měla být dostatečně hustá (množství polenty uvážíme dle velikosti formy). Pečící formu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou nebo použijeme pečící papír. Vlijeme směs a pečeme ve střední části trouby na 180-200 stupňů do růžova.

 

Recepty na další dobroty najdete např. na:

  • soucitne.cz (perníčky)
  • dcerka.sk (citronový beránek)
  • maruskaveg.com (mazanec)

 

Pavla Hřebíčková (vegan)

Pavla je dlouholetá etická veganka. Nekonzumuje žádné živočišné produkty a zvířata nevyužívá ani k jiným účelům (oblečení, obuv, testování léků na zvířatech, drogerie, kosmetika …).

Snaží se o život ve smyslu ahimsa (nenásilí) – nikomu neubližovat, tedy ani lidem, ani zvířatům. Zvířata považuje za své bližní, ne „výrobky“ na talíři nebo v šatníku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend