Sníte o čerstvě utržených jahodách nebo rajčatech, ale nemáte zahradu? Nezoufejte

 I malý prostor může přinést velkou úrodu

Sníte o čerstvě utržených jahodách nebo rajčatech, ale nemáte zahradu? Nezoufejte, jedlé dobroty si hravě vypěstujete i na balkoně, nebo dokonce jen na parapetu. Prozradíme vám tajemství úspěchu. Kromě správných odrůd je důležité vybrat si vhodnou nádobu na pěstování. Vsaďte na samozavlažování! Pořiďte si samozavlažovací květináče a truhlíky společnosti Plastia, které se vyrábí v Novém Veselí na Vysočině.

Parapet s vůní bylinek

Bazalka, pažitka nebo petržel, to jsou základní bylinky, na které si troufne i úplný začátečník. Že nemáte místo? Postačí úzký parapet a voňavé rostlinky vám zaručeně udělají radost. Určitě je zasaďte blízko kuchyně, abyste je měli při vaření hned po ruce. I na ten nejmenší parapet se vleze samozavlažovací květináč Rosmarin. Knoty zajistí bylinkám dostatek závlahy, i když odjedete pryč. Vybírat můžete z několika moderních barev.

Sladké jahody z balkonu

Jahodám se bude nejlépe dařit na balkoně s dostatkem světla a tepla. Abyste se celé léto těšili z červených voňavých plodů, vyberte si v zahradnictví stále plodící odrůdu. Jahody zasaďte do samozavlažovacího truhlíku, speciálně vymyšleného pro jednoduché upevnění k zábradlí. Jahodníky se vám odvděčí bohatou úrodou. Truhlík je vybaven hladinoměrem a snadno se do něj doplňuje voda. U jahod nezapomínejte pravidelně zalévat, odstřihávat šlahouny a párkrát za léto pohnojit – nejlépe přírodním hnojivem, jako je například žížalí čaj z vlastního vermikompostéru.

Salát za oknem

Ani salát už nemusíte draze nakupovat v obchodě. Na parapetu i malém balkoně zvládnete vypěstovat ty nejkřupavější salátové listy na světě. Protože saláty potřebují dostatek vláhy, zasaďte je do samozavlažovacího truhlíku o délce 60 nebo 80 cm. Hlávky doporučujeme doplnit bylinkami, které určitě využijete a navíc svou intenzivní vůní dokážou odradit celou řadu škůdců.

Zavěšená pálivost

Je libo si přiostřit léto? Zasaďte na balkoně chilli papričky. Spokojené budou v místech orientovaných na jihozápad, kde mají ideální podmínky pro zrání. Abyste ušetřili místo, zasaďte papričky do závěsného květináče. Papričky se potáhnou dolů a vy je můžete postupně sklízet. Do závěsného květináče můžete zasadit také keříčková rajčata nebo zmíněné jahody.

Tajný tip na závěr!
Aby se rostlinám dobře dařilo, nestačí je pravidelně zalévat. Potřebují také hnojit. To nejlepší, co jim můžete poskytnout, je žížalí čaj. Tedy hnojivo, které vzniká při vermikompostování. Pořiďte si do bytu vermikompostér a buďte maximálně soběstační. Kromě hnojiva získáte také vlastní substrát, do kterého třeba na jaře vysázíte sazeničky. Později odřezky zeleniny i ovoce vermikompostér zpracuje a vy se těšíte z přírodního hnojiva i čerstvého substrátu.
Vyrábí se i vermikompostér, který se vejde i do malých bytů.  Vybírat můžete ze dvou provedení, z nichž šedý vermikompostér je vyroben ze 100% recyklátu.

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada