BMI: jaký je váš index tělesné hmotnosti?

Index tělesné hmotnosti, BMI (z anglického Body Mass Index), je parametr, který se celosvětově používá jako snadný a rychlý test tělesné hmotnosti osoby, indikující podváhu, zdravou váhu, nadváhu či obezitu člověka.

Vzorec pro výpočet BMI je hmotnost osoby dělená druhou mocninou její výšky, vše vypočítané pomocí hodnot v metrických jednotkách – váhy v kilogramech a výšky v metrech. BMI tedy měří tělesnou hmotnost vzhledem k výšce osoby a vychází z jednoduché úvahy, že míra tělesných tuků narůstá spolu s váhou.

Vzorec výpočtu BMI:
BMI = hmotnost (kg) / výška (m)
²

Z uvedeného vzorce výpočtu je jasné, že BMI nepočítá s anatomickými údaji testované osoby, jako je stavba těla, poměr svaloviny, věk, rasa a podobně. BMI je nástroj ke zjištění prvotních indikátorů poměru tuku v těle, ale není rozhodujícím měřítkem a sám o sobě není celkově vypovídající. Zdravotníkům nicméně tento údaj poskytuje dostatečně přesnou indikaci tělesného tuku, podle které mohou předvídat i některá onemocnění. S rizikem zdravotních komplikací se pojí nejen obezita, ale i dlouhodobá nebo výraznější podváha.

BMI vám snadno spočítá a vyhodnotí naše KALKULAČKA BMI.








 

V populaci se objevují hodnoty BMI v rozmezí přibližně od 15 (závažná podvýživa) až přes 40 (silná obezita). Přesné hranice mezi jednotlivými kategoriemi (podvýživa, optimální váha atd.) se mezi různými odborníky liší, ale všeobecně je BMI pod 18,5 považováno za podváhu, která může být příznakem nějaké poruchy stravování či jiného zdravotního problému, zatímco BMI nad 30 za příznak obezity. 

Hodnota BMI a vyhodnocení váhy:






 

Zdroj: NRC, Diet and Health. Implications for Reducing Chronic Disease Risk (1989)

Je také třeba počítat s tím, že například aktivní sportovci nebo kulturisté mohou mít vysoké BMI a přesto nejsou obézní. Svalová hmota má oproti tuku vyšší hustotu, a proto svalnatí sportovci mohou být zdraví i při vysoké hodnotě BMI.

BMI pro děti a mládež vychází stejně jako u dospělých z výšky a váhy. Ale protože věk a pohlaví je v tomto období velmi důležitým faktorem, kdy se dívky a chlapci vyvíjejí rozdílným tempem a mají různá množství tělesného tuku s ohledem na aktuální věkovou kategorii (rychleji například přibývají na váze v období puberty), porovnávají se hodnoty následně s tzv. růstovými grafy pro děti a mládež.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky