Kam se Češi nejčastěji chystají na prodloužené víkendy - horská střediska zahajují svoji letní sezónu

Fotograf se potřebuje zastavovat a čekat na dokonalý moment

Horská střediska zahajují letní sezónu. Češi se nejčastěji chystají na prodloužené víkendy.

Horská střediska vstupují do letní sezóny. Na české hory se letos chystá až 40 % Čechů, především na prodloužené víkendy. Nejčastěji zde hledají odpočinek i sportovní vyžití. Lanové dráhy budou moci namísto lyžařů využít turisté i cyklisté. Rekordní investice horských středisek do novinek a vylepšení tento rok čítají čtvrt miliardy korun.

Letní provoz horských středisek se spouští začátkem května. Návštěvníci tak můžou využít lanových drah k horské turistice nebo cyklistice. Skiareály nabízí další volnočasové aktivity vhodné do letního počasí a v tamních půjčovnách si lze zapůjčit horská kola a elektrokola nebo terénní koloběžky. Od 3. května také portál holidayinfo.cz spouští letní provoz, kde lze najít veškeré informace o horských střediscích včetně záběrů z webkamer.

Rekordní investice do letní sezóny

Plánované investice do novinek a zkvalitnění služeb v letním provozu horských středisek se vyšplhaly na více než 250 mil. . Vedle investic do velkých projektů se nejčastěji jedná o modernizaci zázemí či nákup nových vybavení v půjčovnách, jako jsou horská kola, elektrokola nebo koloběžky. „Letošní investice do letní sezóny přes čtvrt miliardy korun patří k nejvyšším za posledních pět let. Horská střediska návštěvníkům představí několik velkých projektů, ale také nově vybudované či upravené trailové trasy, dětská hřiště i naučné stezky,“ říká ředitel AHS Libor Knot.

Nejvýraznější novinkou českých hor je unikátní most Sky Bridge 721 na Dolní Moravě. Jedná se o nejdelší visutý most na světě, dlouhý téměř tři čtvrtě kilometru, který umožní procházku mezi dvěma horskými hřebeny. Součástí bude i naučná stezka Most času, která využívá prvky rozšířené reality. Na Lipně si k 10. narozeninám areálu nadělili novou adrenalinovou síť na oblíbené Stezce korunami stromů a dva nové gastro provozy.

Cyklisté si užijí novinky v několika horských střediscích. Na Klínovci kromě již vybudovaných trailových tratí zde nově naleznou tréninkové prvky a skillcentrum. K cyklotrailům na sousedním Plešivci zase přibude bobová dráha a naučná stezka. Nové a upravené singletraily lze najít v Deštném a na Bílé.

Významné nákupy horských elektrokol, tříkolek, koloběžek apod. do půjčoven proběhnou ve SkiResortu Černá Hora - Pec, na Ještědu, v Deštném, na Zadově a na dalších místech. Na Ještědu, na Klínovci nebo na Bílé přibydou zase gastro provozy, dětská hřiště či naučné stezky.

Češi mají zájem o hory v létě

Hory lákají Čechy na tuzemskou dovolenou i v letošním roce. Podle průzkumu*, který v dubnu nechala vypracovat AHS, se během léta na hory chystá 39 % dotázaných a dalších 35 % návštěvu zvažuje. Většina rozhodnutých plánuje vícedenní pobyt, nejčastěji na prodloužený víkend (46 %). „Jsme potěšeni, že podle průzkumu se v létě do českých hor chystá až pětina návštěvníků, kteří zde chtějí strávit týdenní a delší pobyt. To potvrzuje, že kromě přírodních krás mají návštěvníci v horských střediscích k dispozici širokou nabídku služeb, kterou lze využívat po více dní,“ říká Libor Knot.

Zatím je pouhou otázkou, jestli se letos zahraniční turisté navrátí v množství z předpandemického období. „Podobně jako tomu bylo v zimní sezóně lze očekávat, že tuzemští návštěvníci zachovávají našim horám přízeň a budou i nadále do domácích horských středisek přijíždět stále častěji, jak to ukázala i minulá léta. Věříme také, že se díky kampani CzechTourism navrátí alespoň část zahraničních hostů,“ upřesňuje Libor Knot.

„Je skvělé, jak se horská střediska na sezónu připravila, mají naši maximální podporu a věříme, že i zájem lidí. Protože víme, že 62% Čechů plánuje prožít jarní dovolenou u nás a nejčastěji na procházkách, pěších túrách či na kole, hory se nabízejí jako ideální místo,“ doplňuje ředitelka produktového managementu a regionální spolupráce CzechTourismu Veronika Janečková a dodává: „Pomůže i zahraniční kampaň ‚ Přijeďte zažít tradiční i nové. Cílíme ji na 14 zemí podle bonity, klíčové je Německo, Spojené státy americké, Velká Británie, zaměřujeme se ale také na Polsko, Slovensko, Nizozemsko, Izrael aj.“

Sport i relax

Češi mají ke svým horám vřelý vztah. Jak ukázal průzkum, i přes nižší nadmořskou výšku je dvě třetiny považují za malebné a v průběhu života si k nim vytvořili citové pouto. „České hory sice nemají většinou skalnaté štíty, ale srdce návštěvníků si získávají díky dostupnosti a jejich častým návštěvám, což jsme si potvrdili v odpovědích průzkumu,“ uvádí prezidentka AHS Kateřina Neumannová.

Nejčastěji ale lidé podle průzkumu horská střediska navštěvují za účelem odpočinku a za sportem. „Kromě oblíbené turistiky a cyklistiky horská střediska nabízí nepřeberné množství aktivit, které potěší jak rodiny s dětmi, tak milovníky adrenalinu. Kromě velkých atrakcí a parků se často využívá i doprava lanovými drahami, kterou dle průzkumu použije více, než polovina návštěvníků (54 %),“ dodává Kateřina Neumannová.“

Pronájmy horských objektů se skoro vyrovnají zájmu o hotely nebo penziony

Nejčastějším typem ubytování na českých horách je hotel nebo penzion (34 %) či pronájem chaty/chalupy nebo apartmánu (28 %). Oblíbené jsou pro Čechy stále také kempy, v nichž přenocování deklaruje 15 % dotázaných. Necelá dvě procenta lidí volí spánek v přírodě pod širákem.

Na dovolenou na české hory Češi podle průzkumu nejčastěji vycestují se svou rodinou (39 %) a s partnerem či partnerkou (31 %). Část dotázaných plánuje pobyt na horách s kamarády (2,4 %) nebo sami, případně se svým psem (2,7 %).

*Sběr dat byl realizován v období 23. – 25. 4. 2022 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1000 osob ve věku 18-65 let.


Asociace horských středisek ČR (AHS ČR) vznikla v říjnu 2013. Asociace sdružuje nejen provozovatele lanovek, ale také zástupce téměř 20 horských měst a obcí, dodavatele horských technologií a zařízení, a další organizace působící na horách. Svojí činností se podílí na udržení základní infrastruktury horských, často pohraničních obcí. Zaměřuje se na hájení zájmů svých členů v oblasti tvorby legislativy, pomáhá při propagaci horských regionů a služeb v nich poskytovaných, při zkvalitnění výměny statistických údajů, informací a dat o fungování horských regionů a jejich návštěvnosti nebo při získávání zkušeností ze zahraničí. AHS ČR sdružuje horská střediska, která představují v ukazateli tržeb více než dvě třetiny českého trhu. Spolupracovat chceme se všemi, kteří mají zájem na rozvoji českých hor.






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy