Přechod na volnou nohu v průběhu splácení hypotéky – co hypoteční banky zajímá?

 

Po dobu splatnosti hypotéky dojde v životě člověka k řadě významných změn, přičemž jednou z nich může být ukončení zaměstnaneckého poměru a zahájení podnikání.

Kdy se banka o změně dozví?

Úvěrové smlouvy hypotečních bank zmiňují povinnost žadatele informovat banku o skutečnostech, které by mohly mít za následek neschopnost splácet úvěr. Ukončení zaměstnání a zahájení podnikání takovou událostí přitom může být. V praxi se však hypoteční banka o změně výše a struktury příjmů žadatele o úvěr dozví až na konci fixace úrokové sazby, kdy může dojít k opětovnému posuzování finanční situace klienta, a to v případě, kdy:

- klient refinancuje svůj úvěr k jiné bance,

- klient provádí změny ve výši úvěru (např. navýšení hypotéky) či struktuře osob zahrnutých do úvěrové smlouvy (např. odstoupení jedné osoby z úvěrové smlouvy).

V tomto případě se může stát, že hypoteční banka změnu zamítne z důvodu nedostatečné výše aktuálních příjmů, přičemž v případě osob samostatně výdělečně činných dochází k prokazování příjmů skrze 1-2 řádná daňová přiznání.

Co když podnikání nejde podle představ a klient nemá na splácení hypotéky?

Potíže nastávají v situaci, kdy se klient vinou změny zdroje příjmů dostane do situace, kdy není schopen hypotéku splácet, v tomto případě banka posuzuje možnosti (např. úpravu splátkového kalendáře) ve vztahu k aktuálním příjmů, přičemž pokud jsou tyto příjmy „optimalizované“, banka nemá příliš manévrovacího prostoru pro změny.

Hypoteční banky při posuzování příjmů klientů z řad podnikatelů nezajímá zadlužení na úrovni podnikatelských úvěrů.

Více o požadavcích hypotečních bank na žadatele z řad podnikatelů najdete v tomto článku: Hypotéka pro podnikatele v roce 2021 | Kurzy.cz

Přechod na volnou nohu je vhodné správně načasovat

S ohledem na výše uvedené je žádoucí, aby klient disponoval alespoň 1 daňovým přiznáním ze samostatné výdělečné činnosti, přičemž v daňovém přiznání je uveden dostatečně vysoký základ daně. Z tohoto důvodu není ideální přechod na volnou nohu během posledního roku před koncem fixace úrokové sazby.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky