Víme, kde je příčina lepkavých stěn a mastného filmu na nábytku

Tím nejzásadnějším úkolem dobré digestoře je bezesporu odstranění pachů a vlhkosti z kuchyně i přilehlých prostor, pokud je kuchyně spojená s obývacím pokojem. Správný odsavač par ale pohlcuje také mastnotu, která uniká při vaření spolu s kuchyňskými výpary z hrnců. Pokud vás tedy trápí lepkavé povrchy stěn, spotřebičů a skříněk či nežádoucí vlhkost a plísně, je třeba se poohlédnout po vhodné digestoři. Jak ale vybrat ten ideální odsavač pro vaši kuchyni?

 Zvolte vhodný typ odsávání 

Naprostá většina moderních digestoří umožňuje nejen odtah nežádoucí páry mimo obytný prostor, ale i recirkulaci s čištěním vzduchu přes speciální vyměnitelný uhlíkový filtr. Tato možnost se využívá hlavně v prostorách bytových a panelových domů bez možnosti vyvedení páry ven přes zeď nebo do komína. Naopak odtahové digestoře patří tam, kde je komín, ventilační šachta nebo odtahové potrubí.

Většina odsavačů je uzpůsobena pro oba typy odtahů, problém však může s napojením. „Výhodné je, když odsavač nabízí více způsobů napojení. Na trhu jsou takové, které nabízejí sedm způsobů napojení – šest pro odtah ven z místnosti a sedmý pro recirkulaci. Tyto odsavače jsou proto vhodné i do panelových bytů.,“ radí Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Nepodceňte ergonomii

Možná, že už máte své zkušenosti s odsavači, které vám při vaření spíš překážejí. Pak je pro vás ideální komínový odsavač se zkosenou hranou. Nejen, že je elegantní, ale jeho ergonomický šikmý tvar vám dovolí praktickou a bezpečnou manipulaci s nádobím nad varnou deskou a pohodlné vaření s volným prostorem nad hlavou.

Dostatečný výkon

Tady platí opravdu jednoduché pravidlo – čím větší máte kuchyň, tím vyšší by měl být výkon odsavače par. Digestoř by měla být schopná během jedné hodiny vyměnit vzduch v místnosti 5-10x. Pokud tedy vynásobíte délku, šířku a výšku své kuchyně, získáte objem v m³. Ten vynásobte 5x, ale lépe 10x, a získáte minimální doporučený výkon odsavače. 

Účinný štěrbinový odtah

„Odsavače par s novým tvarem se zkosenou hranou mají konstrukci s velmi účinným štěrbinovým, tzv. perimetrickým odsáváním. Na rozdíl od klasických odsavačů jsou výpary díky šikmému tvaru a odsávání přes štěrbinu efektivně odváděny k zadní části odsavače. Tim se výrazně omezí nepříjemný kontakt horkých výparů s obličejem. Štěrbinové odsávání je navíc mimořádně úsporné a čistí vzduch velmi efektivně a i při nižším výkonu motoru, a tedy bez zbytečného hluku,“ dodává Jana Neuszerová.

 

Připraveno s využitím materiálů a fotografií značky MORA.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně