Jak předcházet vandalismu a cizím odpadkům v kontejneru - zamykáním popelnic

Redakce, 13.5.2022

Zamykání popelnic: Jak předcházet vandalismu a cizím odpadkům v kontejneru

Obsah popelnice rozházený na dvoře, povalené či poškozené kontejnery, hlodavci stahující se do společných prostor. Vedle třídění odpadu před námi často stojí výzva v podobě jeho správného ukládání, a především zabezpečení. I popelnice je totiž vhodné mít „pod zámkem“, a to hned z několika důvodů.

Kdo šetří…

…dává někdy odpadky do cizích popelnic. Tento nešvar znají především lidé bydlící ve městech, kde „odpadkový turista“ snadněji splyne s davem. Ve snaze ulehčit vlastní přeplněné popelnici, případně ušetřit za poplatky pak využije nejbližší možnou nezajištěnou popelnici. A je pravděpodobné, že jakmile u vás jednou přistanou cizí odpadky, bude se situace brzy opakovat. „Volně přístupná popelnice láká i různé lovce pokladů, kteří v odpadcích pátrají po zajímavých kouscích ke zpeněžení – bohužel za cenu toho, že zbylý obsah popelnice pak skončí před naším domem,“ dodává Petr Neuvirt, obchodní ředitel společnosti Tokoz. „Uzamčení popelnice je v takovém případě nejjednodušším řešením – na trhu existuje řada zámků určených přímo na kontejnery a investice několika set korun se v tomto případě rozhodně vyplatí.“

I popelnice se kradou

Ač je to jen stěží pochopitelné, i popelnice se kradou, a nejde o ojedinělé případy. Co v takovém případě dělat? Jestliže patří odcizená popelnice vám, můžete se obrátit na policii, která by se krádeží měla zabývat. Pokud vám nádobu na odpad pronajímá obec od svozové firmy, jde už řešení mimo vás a záleží na dohodě obou subjektů – většinou pak obec dodá novou nádobu.

Řada majitelů domů nebo zástupců SVJ řeší problém častých krádeží budováním speciálních přístřešků, kde jsou uzamčeny buď jednotlivé popelnice nebo celý prostor. V obou případech je ovšem nutné zajistit klíče a přístup k popelnicím pro pracovníky svozových společností.

„Pokud bydlíme v bytovém domě, je třeba věnovat pozornost také zabezpečení společných prostor, kde se popelnice shromažďují – typicky na vnitřním dvoře nebo v suterénu. Kromě samotných kontejnerů na odpad je vhodné uzamknout také ochranné dveře či mříže a dobrým zámkem vybavit přístupové dveře do objektu. Vyhneme se tak nejen návštěvám vandalů, ale snížíme i riziko vloupání do domu,“ upozorňuje Neuvirt.

Odpadky lákají nezvané návštěvníky

Kromě vandalů mohou velké problémy s odpadem způsobit také zvířata. Do neuzamčené popelnice se snadno dostanou a následně jim nic nebrání v roztahání odpadků po blízkém okolí. Jakmile se navíc naučí k popelnici chodit, už se jich jen těžko zbavíte. A náklady na deratizaci mohou výrazně převýšit cenu zámků na popelnice. I tak bychom ale měli vybírat zámek obezřetně a nešetřit na nesprávných místech: „Nezapomínejme na to, že zámek na popelnici je vystavený vlivům počasí, vlhku, mrazu i prachu a nečistotám. Volíme proto takový, který si s extrémními podmínkami poradí, nestane se, že by po pár měsících zrezl nebo se zasekl a my ho museli měnit za nový,“ uzavírá Neuvirt.

Zámek učený k zabezpečení kontejnerů a popelnic odolá i hrubému násilí, pokusům o odvrtání či vytržení. Zvládne výkyvy počasí včetně extrémních teplot a je možné ho přidat na společný uzávěr.

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky