Výsledky CTP za 1Q22: Silný růst nájmů, ale horší výsledek přecenění portfolia s růstem stavebních nákladů

Research, 18.5.2022

Developer CTP dnes zveřejnil výsledky za první kvartál 2022. Tržby rostly meziročně o 30% na 134,8 mil. EUR, asi 15% nad našimi odhady, hlavně díky silnějšímu než očekávanému růstu příjmu z nájmů, jež rostly like-for-like o 4,8% a celkově o 37%, hrubý zisk z provozní činnosti tak rostl o 33% na 109,8 mil. EUR, asi 12% nad našimi odhady s vylepšením marže na 81,5%. Provozní zisk bez vlivu přecenění rostl meziročně přes 12% na 79,9 mil. EUR, asi 7% pod našimi odhady kvůli nižšími ostatnímu provoznímu výsledku.

Výrazně horší byl nicméně výsledek přecenění portfolia s meziročním poklesem o 60% na 27,5 mil. EUR, zatímco my jsme očekávali asi 107 mil. EUR. Za tím dle vyjádření firmy stojí hlavně silný růst stavebních nákladů v prvním kvartále u developerských projektů, zatímco u stojícího portfolia nedošlo k přecenění, větší detaily firma patrně poskytne na konferenčním hovoru po výsledcích. Finanční náklady se meziročně zvýšily téměř dvojnásobně na 32,7 mil. EUR, což bylo rovněž horší, než naše odhady na meziročně prakticky stabilní finanční náklady. Čistý zisk tak klesl meziročně o 39% na 60,2 mil. EUR, asi 60% pod našimi odhady. Upravený EPRA zisk bez vlivu přecenění portfolia rostl meziročně o 48% na 59,25 mil. EUR. EPRA NAV rostla o 32% na 12,33 EUR na akcii.

Objem hrubé pronajímatelné plochy se zvýšil na 9,3 mil. m2 po integraci akvírované Deutsche Industrie Reit. Objem zastavitelné plochy se zvýšil na 20,3 mil m2, ze 17,8 mil. m2 na konci roku 2021. Podíl neobsazených prostor zůstal mezikvartálně nezměněn na nízkých 6%.

Výsledky celkově hodnotíme mírně negativně, kdy se na poklesu čistého zisku podepsal hlavně horší výsledek přecenění s rostoucími stavebními náklady na developerské projekty a také rostoucí finanční náklady, zatímco provozní výkonnost byla solidní se silným růstem příjmu z nájmů. EPRA NAV vzrostla mezikvartálně asi o 4% a meziročně přes 32%, což je solidní.

Cezary Bernatek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality