Čas na rekonstrukci? Poradíme, jak vybrat základní nábytek

Nastal čas na rekonstrukci u Vás doma? O stavbu a renovaci se postarají dělníci, vybavení bytu ale bude pravděpodobně na Vás. Na co nezapomenout a na jaké základní kusy nábytku se soustředit nejvíce? Podle čeho vybírat a jak vytvořit doma útulnou atmosféru, to vše poradíme v článku.

 

Pohovka srdcem domova


Naprosto zásadním a také jedním z nejdražších kusů nábytku je pořádná rodinná pohovka. Proto stojí za to se jí věnovat trochu více. Základními parametry při výběru pohovky by měly být kvalita a materiál. Pohovka je místo, na kterém budete trávit spoustu času, proto nechcete sedačku, která se za rok prosedí nebo začne tvořit žmolky. Kromě toho se zaměřte na tvar. Například pohovka U nebo pohovka ve tvaru L jsou populární tvary, protože se dobře přizpůsobí prostoru a nabídnou více místa k sezení. Velmi oblíbené jsou také pohovky tzv. modulární, tedy takové, jejichž tvar lze do určité míry upravit. Působí totiž otevřeným dojmem. Další výhodou je, že se dají použít jiným způsobem pro návštěvy.

 

V neposlední řadě byste měli řešit barvu pohovky, ať už si vyberete tvar pohovky U nebo L. Světlé pohovky jsou stylové, ale dávají smysl pouze v případě voděodolných materiálů. U tmavých barev zase vynikne prach a další nečistoty. Doporučujeme tedy volit spíše střední tlumené odstíny jako jsou šedá, hnědá, tmavší béžová, kovově nebo tyrkysově modrá, případně okrově žlutá. Samozřejmě jsou ale nejpraktičtější neutrální barvy, ke kterým pak můžete můžete ladit do aktuální sezóny nebo podle nálady.

 

Jídelní židle a stůl k sobě patří jako pepř a sůl


Stůl by měl být místem, kde se setkává celá rodina u večeře. Při výběru stolu je ale snadné podcenit jídelní židle, které jsou neméně důležitou součástí jídelního setu. Myslete na jejich výšku, která by měla odpovídat výšce stolu. Vždy byste měli být schopni se pod stůl pohodlně vejít a zároveň si opřít lokty v pravém úhlu o stůl. Pokud máte výrazný jídelní stůl, doplňte ho například trendy plastovými židlemi, které se snadno udržují čisté. Nic ale nezkazíte ani klasickými dřevěnými židlemi a dobře volenými podsedáky. Jídelní židle jsou také důležitým designovým prvkem, a zejména pokud je stůl jednoduchý, dotváří celkový styl jídelny. Určují, zda bude připomínat rustikální prostředí, francouzský styl provence nebo moderní jídelnu ve stylu skandinávského minimalismu.

 

Postel - místo každodenního odpočinku


Neméně důležitá je postel, která při správném výběru vydrží celý život. Při výběru řešte především kvalitu provedení, materiál a v neposlední řadě rozměry a výšku. Chcete prostor pod postelí využít jako úložný? Pak by postel měla být dostatečně vysoká a neměla by obsahovat prvky, které omezují možnost manipulace s uloženými věci. Pokud máte děti, zvažte postel se zaoblenými rohy pro větší bezpečnost. Postel je jedním z kusů nábytku, které používáte každý den. Proto by stejně jako v případě pohovky a židlí mělo být pohodlí na prvním místě.

Radek Stolář

Radek pracuje pro portál Kurzy.cz od roku 2016. Nejprve měl na starost technickou správu reklamy, ale od roku 2017 se rovněž stal členem obchodního týmu, kde působí dodnes. Ve volném čase se věnuje studiu grafiky, sportu, seriálům a rybaření.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry