Vysvědčení se blíží - je pes vhodným dárkem či starost na prázdniny anebo přítel pro celou rodinu?

Redakce, 26.5.2022
  Dárek za vysvědčení

Pes jako dárek za vysvědčení. Starost na prázdniny nebo potěšení pro celou rodinu?

Mami, tati, já chci psa! Snad každý, kdo má děti, se s touto větou někdy setkal. A často opakovaně. Po pejskovi touží menší i větší děti a je jedno, jestli bydlí ve městě nebo na venkově. Když jsou podmínky jen trochu příznivé a máte rádi zvířata, možná už jste psího kamaráda za pěkné vysvědčení slíbili. Jestli ještě váháte, možná se vám hodí pár tipů, díky kterým se rozhodnete.

Zodpovědnost za psa má hlavně dospělý

Požadavku své ratolesti nejspíš podlehnete, čím víc máte rádi psy. Je třeba ale brát v potaz, jak staré vaše dítě je a jestli zvládne se o zvíře postarat, pokud budete třeba v práci. Když si dítě samo neuklidí ani hračky nebo oblečení, pak asi péče o psa bude hlavně na vás. Důležité je zvážit i plány na prázdniny, protože váš potomek pojede třeba na tři týdny na tábor a darovaný pes zůstane na krku opět vám. Problém vyvstane i s dovolenou, protože psi všude nesmějí. Jestli ale dítě jezdí na prázdniny k babičce na vesnici, tak pejsek může být pro oba vítaným společníkem.

Dárek z útulku

Dospělí i děti často chtějí udělat dobrý skutek a vzít si psa z útulku. V tomto případě je ale dobré získat o budoucím čtyřnohém příteli co nejvíce informací. Každopádně by měl mít rád děti. Psi z útulků totiž za sebou můžou mít špatné zkušenosti a někdy i ve spojitosti s dětmi. Na to by vás v dobrém zařízení ale měli předem upozornit. Některý z odložených pejsků si vás může získat na první pohled. I v tomto případě buďte obezřetní a na vše kolem budoucího člena rodiny se vyptejte. Jinak vás čeká víc starostí než radosti.

Štěně jako přírůstek do rodiny

Další volbou bývá štěně. Do rodiny malá chlupatá koule pravděpodobně vnese hodně dobré nálady. Ale je to tak trochu miminko, které se musí opečovávat a zpočátku vyžaduje hodně času. Musí se spoustu věcí naučit a nemůže být někde celý den zavřené. I na to je potřeba při plánování dárku za vysvědčení myslet. K učení nových věcí se perfektně hodí třeba Brit Meaty Jerky Snack – Turkey Meaty pro Puppies. Na druhou stranu, máte jistotu, že co ho naučíte, to bude umět a když mu dáte hodně lásky a péče, jistě se vám to vrátí. Léto je koneckonců ideální na takový přírůstek do rodiny, dá se pobývat hodně venku, a tak si trochu ušetříte vytírání loužiček. Myslete ale také na to, co z té chlupaté koule vyroste, ať nemáte doma nakonec Pučálkovic Aminu.

Jaké psí plemeno vybrat?

Jistotou je pes s průkazem původu, protože budete jasně vědět, co můžete čekat, ať už co do velikosti nebo povahy. K menším dětem se každopádně hodí spíš menší plemena, aby je zvládly venčit. Z těch větších bývá oblíbený třeba zlatý retrívr, jen počítejte s tím, že tenhle pes je opravdu miláček a dům vám nejspíš nepohlídá.

Každý pes něco stojí

Při koupi psa je počítat. Nejde jen o pořizovací cenu, ale také o další věci, které pes potřebuje. Ať už je to pelíšek, vodítko a v neposlední řadě krmení. Pro dobrou srst i kůži je dobrý třeba Brit Care Hair and Skin s hmyzím proteinem. Rozhodnutí je každopádně na vás, ale špatná volba plní po prázdninách útulky a v nejhorším případě tyto nepovedené dárky končí vyhozené z jedoucích aut u silnic. Myslete i na to, kolika let se pes může dožít, dítě bude třeba dávno na studiích v cizině a zatímco pes zůstane s vámi doma. I probíhající osvětová kampaň Perfektní páníček upozorňuje na přecenění vlastních sil a schopností se o pořízené zvíře postarat. Navazuje na besedy pro základní školy s názvem Mít tak pejska. Jedná se o de facto jediný projekt svého druhu věnující se prevenci odložení zvířete. Cílem je informačně zasáhnout děti a jejich rodiče. „Edukativní besedy mají velký ohlas a pozitivně na ně reagují i pedagogové. To nám potvrdilo, že ve společnosti jde o důležité téma a chceme jej dále šířit,“ řekl Marek Vraný ze spolupracujícího sdružení Kroužky o.p.s. Materiály ze školních besed jsou ke stažení na webu perfektnipanicek.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky