Vliv alkoholu a kofeinu na testosteron

 

Pivo patří mezi mnoha muži k nejoblíbenějším nápojům. Pokud jste jedním z nich, máme pro Vás špatnou zprávu. Pivo je totiž jedním z nejhorších alkoholických nápojů pro Váš testosteron. A dnes si řekneme proč tomu tak je. Přestože je pivo typický mužský nápoj, je z několika důvodů nevhodný pro Vaše hormonální zdraví. A my si vyjmenujeme rovnou čtyři. 

1) 8-PN

Tato látka vyskytující se v chmelu je silný fytoestrogen, který dokáže u žen v době menopauzy snížit návaly horka. Další studie dokonce potvrdila, že ženy sbírající chmel rukama bez ochranných pomůcek trpěly menstruačními poruchami (kvůli vysoké dávce estrogenu). 

2) Xanthohumol

Tato sloučenina vyskytující se v chmelu je sice považována za silný antioxidant (při velkých dávkách), který by mohl mít proti rakovinové účinky, ale bohužel také blokuje tvorbu testosteronu.

3) Estrogen

Etanol v pivu stejně jako v jiném alkoholickém nápoji zpomaluje produkci enzymu P45 v játrech díky kterému zůstává hormon estrogen déle ve Vašem těle. A jak už víme, čím více estrogenu v těle – tím méně testosteronu. 100 gramů chmelu obsahuje okolo 30.000 do 300.000 IU jednotek estrogenu!

4) Více tělesného tuku

Jedno velké pivo má v sobě 200 kalorií což je stejně jako v koblize s marmeládou. Dále pivo pozitivně ovlivňuje chuť k jídlu a pomáhá urychlit trávení. „Všechno dohromady je vražedná kombinace. Pár sklenic piv, něco k zakousnutí a kila jdou rychle nahoru. A čím více máte v těle tuku, tím snadněji udržujete ženský hormon estrogen a potlačujete tvorbu testosteronu. Jak vidíte z informací výše, pivo opravdu není pro muže nejlepším přítelem,“ varuje David Buchta, propagátor zdravého životního stylu.

Kofein a testosteron

Dlouhou dobu byl kofein spojován s úbytkem testosteronu. A to hlavně z důvodu, že vyšší dávka kofeinu zvedá hladinu kortizolu v těle. „A jak už víme, více kortizolu rovná se méně testosteronu. Dle posledních studií, však může být kofein pro testosteron užitečný. Existuje několik zpráv, které dokazují pozitivní vliv kofeinu na sílu a anaerobní výkon člověka,“ uvádí David Buchta z PRIMULUS.

Proto není překvapením, že mnoho návštěvníků fitness center rádo používá kofeinové přípravky před cvičením. A dělají dobře. Kofein před tréninkem má totiž pozitivní vliv na tvorbu testosteronu. Pár vědeckých zpráv, které to dokazují. V této studii dokázaly 4mg/kg kofeinu hodinu před tréninkem, zvýšit hladinu testosteronu o 12% u profesionálních atletů v porovnání s placebem.

Tato studie ukazuje, že žvýkání kofeinové žvýkačky se 240 mg kofeinu, dokáže zvýšit vyplavení testosteronu po cvičení o 14% v porovnání s placebem. V této studii dali vědci testovaným subjektům různé dávky kofeinu před cvičením (200, 400, 600 a 800mg). Všechny skupiny zaznamenaly nárůst hladiny testosteronu po cvičení. Nejvyšší výsledky však byly u skupiny, která dostala 800mg kofeinu (19% nárůst testosteronu).

Kofein obecně zvyšuje hladinu kortizolu, což není pro Váš testosteron žádoucí. Dle studií výše, to ale neplatí pro kofein konzumovaný před tréninkem. Tehdy totiž dokáže zvýšit hladinu testosteronu i přes fakt, že se mírně zvýší hladina kortizolu. „Cvičíte a chcete mít po tréninku extra nášup testosteronu? Dejte si před tréninkem malé espresso nebo kofeinovou tabletu,“ doporučuje David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z PRIMULUS.

Primulus Group s.r.o.

Společnost Primulus se zaměřuje na výrobu vlastních kvalitních doplňků stravy pro ženy a muže. V současné době rozšířila své portfolio i na kosmetiku. Díky tomu, že výroba a vývoj probíhá pod jednou střechou, vyrábí produkty přesně podle svých představ a odlišuje se tak od konkurence. Od začátku projektu v květnu 2015 prodala přes 100 000 kusů doplňků stravy.

Díky tomu, že se zaměřuje na ruční výrobu v malých šaržích, nabízí zajímavé možnosti i malým firmám nebo jednotlivcům, kteří by rádi uvedli vlastní kosmetické produkty na trh.

Více informaci na: www.primulus.cz, www.feminus.cz nebo www.kloubus.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky