Domov s láskou k tradici přinese i pohodu

Možná ve vás dříme láska k přírodě a romantice venkova i k dobám dávno minulým, kdy čas běžel pomaleji, domov žil pravidelným rytmem a prožitky byly autentické. Pak je pro vás jako stvořený moderní rustikální styl.

Dokáže spojit zdánlivě neslučitelné – venkovský styl s městkou modernou. Ať už se jím obklopíte na chatě, chalupě nebo v městském bytě, pamatujte, že méně je více. To ale neznamená, že byste měli opomenout praktičnost života s technickými výdobytky dneška.

Rustikální styl se prosazuje nejen na venkově, ale proniká i do městských příbytků romantiků. Dokáže totiž citlivě a vlídně spojit tradici venkova s elegancí města a proto patří k aktuálním trendům. Jeho milovníci si totiž s sebou vezmou do svého útočiště i kousek městského pohodlí.

Aby ale výsledek stál za to, a byl nejen originální, ale i vkusný, je potřeba ctít charakter samotné stavby či bytu. A rustikálnost podtrhnout přítomností tradičních přírodních materiálů – dřeva, kamene, pálených cihel, kovu, dovolená je i kůže a textilie z režných tkanin i lnu nebo doplňky z proutí.

Barevnost volte spíš střídmou ve světlých barvách – smetanové, krémové či pískové s barevnými akcenty z tradiční elegantní palety, kterou najdete v přírodě: nemůže chybět okr, hořčicově žlutá, olivově zelená, starorůžová, levandulová i vínová a všechny odstíny hnědé.

Nábytkem šetřete. Obloukem se vyhněte masivním úložným sestavám – spíš využijte výklenky a niky pro nenápadnou vestavbu a v prostoru umístěte jen několik solitérních kousků.

Totéž platí i pro kuchyni. Potlačte hmotu nábytku světlými barvami nebo využijte kombinaci světlých dvířek v horní části sestavy s rustikálně pojednanými spodními dřevěnými dvířky v odstínech hnědé. Chybu neuděláte ani lazurovanými dvířky v pastelových barvách – šedozelené, šedomodré, vanilkové nebo levandulové. Skvěle se v nich budou vyjímat barevně sladěné spotřebiče v rustikálním stylu, které ale nabídnou komfort a technologie 21. století v nadčasové antracitové i něžné jasmínové barvě.

Foto: Indesit



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry